Chmelnice

Chatová osada s možností ubytování a koupání na břehu vodní nádrže Vranov

Kontaktní informace


Poznámky

Osada Chmelnice nemá vlastní katastrální území

Chmelnice je poněkud netypický název pro chatovou osadu, která se rozkládá na levém břehu vodní nádrže Vranov v katastru obce Oslnovice

Osada má na rozdíl od jižněji situované osady Farářky spíše "běžný" až komerční ráz. (Farářka je spíše trampská, má svého šerifa, má méně exponovanou polohu a až do r. 2019 sem nevedla elektřina). Je tu na poměrně stísněném, velmi často velmi svažitém prostoru opravdu hodně chat, některé nejsou dostupné motorovou dopravou, lze se k nim dostat jen pěšky nebo loďkou po vodě. Mezi nimi najdete několik restaurací a ubytovacích zařízení. Některé chaty jejich majitelé na internetu opakovaně nabízejí k soukromému ubytování a rekreaci. 

Na Chmelnici se život odvíjí podle kvality vody v nádrži. Je-li rekreační špička, teplo a čistá voda, bývá zde plno - jednak chatařů i dalších rekreantů. Pláž je čistá a vstup do vody pozvolný, vhodný pro děti. Jakmile kvalita vody poklesne a vodní nádrž Vranov zahltí sinice nebo převládá deštivé počasí, na Chmelnici "chcípne pes". 

Stálým životem bez ohledu na kvalitu vody žijí na Chmelnici a v okolí rybáři, kteří dokreslují kolorit nádrže na břehu nebo na loďkách. 

Z většiny míst Chmelnice se otevírají zajímavé pohledy na zříceninu hradu Cornštejn

Do osady vede jediná silnice s omezenou možností parkování na jejím slepém konci. 
     
Podle: 

http://www.osadaerat.cz/, 17. 8. 2020


Umístění

GPS souřadnice

48°55'59.895"N, 15°42'35.384"E

Adresa

Oslnovice 671 07

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Oslnovice
Nadmořská výška
346 m.n.m. - 424 m.n.m.
Základní číselné údaje
Osada Chmelnice se rozkládá na ploše asi 17,5 ha.

Přístup

Příjezd vlakem

Turisté mířící na Bítov a do jeho okolí, tedy i do Oslnovic nebo na Chmelnici, se musejí připravit na to, že tato oblast je dopravně velmi odlehlá. Nejbližší vlaková stanice se jmenuje Šumná.


Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte do zastávky Oslnovice, váha, např. ze Šumné linkou 830. Jede sem také autobus z Dačic a Jemnice. Dále jděte pěšky po místní asfaltce. 

Příjezd osobním autem, parkování

Na Chmelnici se dostanete autem podle ukazatelů po místní silnici z Oslnovic. Silnice je slepá. U řeky je jen omezený prostor na parkování. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Busem na Chmelnici nejezděte. Silnice je úzká a na jejím konci byste se neotočili. 

Přístup pěšky

Z Oslnovic po místní asfaltové cestě se zelenou značkou je to na Chmelnici asi 2 km. 

Můžete také přijít po zelené značce od mostu přes Dyji pod hradem Bítovem. Cesta je poněkud náročná, vede na strmém levém břehu a měří asi 1,5 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Lze přijet z Oslnovic po asfaltové cestě.

Cesta po zelené značce na levém břehu od mostu pod Bítovem je pro kola nesjízdná. 

Poznámky pro vozíčkáře

Přijeďte od Oslnovic autem až k řece a zde se můžete na několik směrů krátce vydat vcelku bez překážek. Vstup do vody a do restaurací ale nikde není bezbariérový. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu