Westerheim

Zajímavá obec v pohoří Švábský Jura v Německu

Kontaktní informace


info@westerheim.de

Westerheim je obec s 2882 obyvateli v pohoří Švábský Jura při dálnici A8 mezi Ulmem a Stuttgartem. V jejím středu je dominantou mohutný hrázděný dům Haus des Gastes a kostel sv. Štěpána. Půvab obce ale není v památkách, tkví ve skutečnosti, jak je zde postaráno o místní lidi a turisty. 

Obecní úřad dbá na to, aby se obyvatelům Westerheimu žilo spokojeně. Jsou tu k dispozici všechny obchody a řemeslné služby. Je tu dostatek pracovních příležitostí. Jak to ve Westerheimu dokázali?

Vsadili mj. na cestovní ruch

Turisté si prohlédnout kostel sv. Štěpána. Byl postaven v l. 1787-88. Je jednolodní s majestátní košovou klenbou, loď má v dlouhých stěnách portály rámované pilastry. Základní barvou v inetriéru je zlatá a bílá. Nástropní malba v chóru zobrazuje nanebevzetí Panny Marie, malby v lodi P. Marii, Královnu andělů a 4 evangelisty. 

Kostel se využívá k pořádání mší, koncertů, obřadů a výstav. Pokud si chcete interiér prohlédnout, volejte na obecní úřad, turistickou kancelář. 

Vedle kostela stojí hrázděný dům Haus des Gastes, mimořádně půvabná stavba s netradičními barvami použitými na nátěr dřeva, která slouží jako obecní knihovna. 

V jihozápadní části obce je v provozu velký krytý bazén Alb-Bad, který je vhodný pro rodiny s dětmi a v němž jsou mj. masážní trysky, sprcha s vodopádem. Do sauny s kapacitou 6 osob doporučujeme se objednat předem. Venku je dětský bazén s vodním hřibem a rozsáhlý trávník užívaný pro hry a slunění. 

Ve sportovní víceúčelové hale, která byla otevřena r. 1984, jsou k dispozici tělocvičny a dvě bowlingové dráhy. 

Západně od obce je v provozu rozsáhlý autokempink, který je celoročně otevřen, má úctyhodnou rozlohu 20 ha a můžete se v něm ubytovat ve vlastních stanech, karavanech, mobilních domech nebo si karavan pronajmout. Kromě toho je v obci otevřeno 9 apartmánů od 7 poskytovatelů a 2 penziony s 54 lůžky. Proč taková vysoká kapacita?

V létě turisté do pohoří Švábský Jura míří za pěšími nebo cyklistickými výlety. Čistý vzduch a nadmořská výška přes 800 m činí z tohoto pohoří vyhledávaný cíl. Navíc přímo na katastru Westerheimu, asi 4 km severozápadně od obce mohou navštívit jeskyni Scheltershöhle. Byla prozkoumána již r. 1820. Její délka je 212 m, prohlídka trvá 25 minut. Otevřeno je denně od května do října od 9:00 do 17:00 hod. V zimě je jeskyně uzavřena, neboť v ní hibernují netopýři. Více informací se dozvíte zde. Další krasové jeskyně jsou v okolí. V jedné z nich, Steinernes Haus, jsou v zimě k vidění spousty krásných ledových krápníků. 

V ulici Donnstetterstrasse můžete navštívit rodinný park, kde z několika atrakcí vybíráme letní bobovou dráhu. Otevřeno denně od 10 do 18 hodin. 

Nadmořská výška a dostatek srážek činí z obce místo vhodné pro lyžování. Na severovýchodním konci zástavby jsou v provozu 4 lyžařské vleky. Pro běžkaře jsou tady upravovány tři dvoustopé trasy: Alb-Bad jihozápadně od obce má délku 10 km, jsou na ní náročná stoupání a sjezdy, Scheltershöhlen severozápadně od obce je dlouhá 13 km, má mírný průběh v kopcích a je vhodná pro začátečníky. Občerstvení je možné v motorestu u jeskyně. Skizentrum-Halde severovýchodně od obce má délku 14 km, též s kopcovitým, ale v podstatě mírným průběhem, občerstvení u sjezdovky. 

Obec a okolí doporučujeme ke strávení pohodové dovolené. 


Podle:

https://www.westerheim.de/, 11. 11. 2023



Umístění

GPS souřadnice

48°30'52.914"N, 9°37'27.332"E

Adresa

Westerheim 72589

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
815 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Poblíž Westerheimu vede vysokorychlostní trať Ulm - Stuttgart (v době psaní tohoto příspěvku nebyla v celém průběhu dokončena), která nemá poblíž obce žádnou zastávku. Takže musíte zvolit jiný způsob dopravy. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Westerheimu jezdí linka 340 Bad Urach - Laichingen. 

Příjezd osobním autem, parkování

Z dálnice A8 Ulm - Stuttgart sjeďte na exitu 60, který je nápadný tím, že se zde dálnice rozdvojuje na dvě samostatně vedené silnice.Od exitu pokračujte na jih. Parkovat lze např. u kostela. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz příjezd pro auta. 

Přístup pěšky

V okolí obce najdete velkou spoustu značených tras vhodných pro výlety. Např. tu vede turistická trasa mazi obcí a jeskyní Scheltershöhle, další trasy pak existují v okolí jeskyně. 

Příjezd na kole, parkování kol

Podle mapy si můžete naplánovat cyklistické výlety například do Donnstettenu nebo do Laichingenu po místních silničkách s minimem automobilového provozu. 

Poznámky pro vozíčkáře

Centrum obce si můžete prohlédnout bez problémů. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu