Klášter Moni Chrisoskalitissas

Mimořádná památka na jihozápadě Kréty


Klášter Chrisoskalitissa (doslovný překlad "zlaté schodiště"), psáno též Hrysoskalitissa, řečtina: Χρυσοσκαλίτισα, najdete na jihozápadě Kréty. Byl postaven za vlády Benátčanů na místě kláštera sv. Mikuláše a údajného starého minojského chrámu. Kostel kláštera je zasvěcen Panně Marii a Nejsvětější Trojici. Největší slavnost se v něm koná každoročně 15. srpna.

Klášter je vystavěn v impozantní poloze na skále nad menší mořskou zátokou. Spíše než klášter připomíná pevnost. Když se do kláštera stoupalo po 98 vytesaných schodech, jen věřící lidé poslední schod považovali za zlatý - odtud pak název objektu. Jiná tradice říká, že když Turci začali okupovat Krétu, věnovali představení kláštera a patriarchát v Konstantinopoli sultánovi velkou spoustu zlata. Pak se nedivme, že sultán věnoval Kréťanům relativní náboženskou svobodu. Pravda bude nejspíše taková, že řecké zlato bylo používáno jako daně či spíše jako výkupné za náboženskou svobodu. Ale stejně pak došlo k několika dějinným paradoxům.

R. 1824 Turci (či spíše turečtí Egypťané) zmasakrovali na nedalekém ostrůvku Elafonisi  850 zcela bezbranných žen a dětí. Pak se rozhodli zničit klášter. Neučinili to však proto, že jim zabránil roj včel, které měli hnízdo v kryptě těsně před vchodem. Kryptu si dodnes návštěvníci mohou prohlédnout. 

R. 1900 už Turci na ostrově byli poraženi a dávno na odchodu z Kréty, ale přesto stačili klášter Chrisoskalitissa rozpustit a jeho pozemky prodat. Osamělí mniši zde však nadále žili a udržovali starou budovu, jak jim síly stačily.

Za druhé světové války klášter obsadili Němci, mnichy vyhnali a proměnili klášter v základnu pro své voíáky. To samozřejmě věděli spojenci, kteří nezřídka na klášter útočili a poškozovali ho. Když nacisté odešli, mniši se vrátili do kláštera.

V klášterním kostele věřící nejvíce přitahuje k uctívání obraz (ikona) P. Marie. Obraz údajně někdo kdysi sebral a ukryl ve skalách, ale jeden z místních zemědělců úkryt se vzácnou ikonou objevil. 

Dnes je klášter otevřen veřejnosti a chodí sem mnoho návštěvníků zejména v létě. V rámci prohlídky uvidíte dvě malá muzea - jedno s lidovou tvorbou a druhé s církevními předměty, především ikonami a rukopisy. 

Pokud vylezete mezerou mezi kostelem a další stavbou na skálu nad střechami, uvidíte až na moře a okolní kopce. 

Otevřeno bývá v létě od 7 do 19 hodin, základní vstupné činí 2 eura (stav r. 2019). 

Podle: 

https://www.interkriti.org/crete/hania/chryssoskalitissa.html, 7. 4. 2020

Schulte-Peevers, A. a kol. (2013): Kréta, turistické průvodce, Svojtka a Co., str. 73


Umístění

GPS souřadnice

35°18'40.518"N, 23°31'59.973"E

Adresa

730 12

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
15 m.m.m. - 35 m.n.m.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do vesnice jezdí jeden spoj denně z Chanie dopoledne, jeden zpět do Chanie odpoledne.

Příjezd osobním autem, parkování

Parkoviště je pod klášterem. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkoviště je pod klášterem. 

Přístup pěšky

Vedle kláštera vede pěší stezka E4, která má trasu podélně přes celou Krétu. U kláštera ve směru k východu začíná její nejatraktivnější část. 

Příjezd na kole, parkování kol

Ke klášteru se na kole dostanete velmi pohodlně. Horší to bude, pokud se bude navracet do vnitrozemí. Pokaždé se nadřete. 

Poznámky pro vozíčkáře

Klášter není bez bariér. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu