Pláž Elafonisi

Nejkrásnější koupání na Krétě


Elafonisi (v řečtině Ελαφονήσι) je malý, neobydlený ostrůvek na jihozápadě Kréty. Od pevniny je oddělen mělkým, úzkým průlivem, jehož šířka je proměnlivá a kolísá podle výšky mořské hladiny a zejména po bouřích, které z průlivu odnesou písek nebo ho tam naopak přivanou. 

Slovo Elafonisi se ale současně používá pro označení celé lokality, to znamená i kousku přilehlé pevniny, přesně řečeno poloostrova, který se ostrůvku téměř dotýká. Elafonisi - to je ale především velmi krásná pláž a je jedno, jestli tím myslíme poněkud civilizovanější lokality na pevnině nebo přírodní pláže na ostrově. Písek a moře mají tropické barvy. Zatímco moře je typicky řecky azurové, pláž je žlutá s odstíny růžové, které pocházejí ze schránek rozdrcených mořských organismů. Nikde jinde na Krétě podobný odstín nezažijete. A jen málokde v Evropě máte pocit, že jste v Karibiku, což se vám na Elafonisi bude zdát určitě.

Když jsme uvedli, že pláže na poloostrově jsou civilizovanější, tím ale myslíme, že je tu je jen několik bister a taveren a v žádném případě zde komerce nevyhrává nad přírodou. V bistrech si můžete pronajmout slunečník a pak se kochat nebývale mělkou a teplou vodou velice vhodnou pro děti. 

Pokud chcete vyrazit na ostrov, není s tím vůbec žádná potíž. Stačí se přebrodit. Vody v laguně bývá po kolena. Návštěvníci Elafonisi dokonce lagunu při pohledu z pevniny vpravo brázdí jen tak křížem krážem a užívají si unikátní vycházku mělčinami v písečném podloží. 

Ostrov je tvořen pevnými horninami, mezi něž vítr navál písečné duny. Na jejich východním okraji se táhne dlouhá písečná pláž přerušovaná skalkami s pozvolnými vstupy do vody a s růžově zbarvenými písky. Na západní část není dovolen vstup s ohledem na ochranu vzácných a ohrožených rostlinných a živočišných druhů, například želv. Elafonisi také funguje jako významná zastávka ptáků při tahu z Evropy do Afriky. Původních ornitologických druhů je přitom na Elafonisi málo. 

Pokud se vydáte na nejvyšší bod ostrova, uvidíte pamětní desku. Vzpomíná se u ní na krutou událost z r. 1824. Při Velikonoční neděli na ostrově hledala útočiště rozsáhlá skupina 850 krétských žen a dětí. Byla doba turecké okupace, kterou tehdy osmanská říše řídila z Egypta. Kréťanky čekaly na loď, která je měla odvézt do bezpečí před Turky. Navečer na poloostrov dorazili Turci a utábořili se. O schované skupině nevěděli a objevili ji až tehdy, když jim z poloostrova na ostrov utekl kůň. Turci všechny ženy a děti zabili nebo prodali do otroctví.  

A ještě jedna tragická událost se u ostrova stala.

R. 1907 zde v bouři ztroskotal rakouský výletní parník Imperatix. Lidé nastoupili na záchranné čluny, ale 38 osob utonulo. Všichni jsou na poloostrově pohřbeni a Imperatix dodnes leží na dně v přední části ostrova mezi skalami. Maják, který tu byl pak postaven, aby varoval lodě před mělčinami a skalami, dnes na ostrově nenajdete. Za 2. světové války ho zničili Němci. 

Návštěvnost Elafonisi nebývá vysoká. Pláže jsou rozlehlé, takže se i velký počet lidí na nich rozptýlí. Svoji roli hraje určitě i značná dopravní odlehlost od velkých turistických center. Na Elafonisi je také obtížné se ubytovat. Velký hotel tu není a jen nevelký počet lůžek nabízí nedaleká vesnice pod klášterem Chrisoskalitissa. Víc lidí tu bývá jen v sezonních špičkách a to ještě je přivezou velké autobusy cestovních kanceláří. 

Podle:

http://nakrete.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=97&Itemid=118, 8. 4. 2020

https://www.interkriti.org/crete/hania/elafonissi.html, 8. 4. 2020



Umístění

GPS souřadnice

35°16'15.662"N, 23°32'26.518"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 2 m.n.m.
Základní číselné údaje
Ostrov Elafonisi má rozlohu asi 43 ha.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Na Elafonisi jezdí jednou denně ráno autobus z Chanie, odpoledne jezdí zpět. 

Ke pláži se můžete dopravit z Paleochory, ze Sougie a z dalších míst na jihu Kréty lodí. Obvykle jezdí jeden spoj ráno ke pláži, odpoledne zpět. 

Příjezd osobním autem, parkování

U pláže se nachází rozlehlé přírodní parkoviště. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

U pláže se nachází rozlehlé přírodní parkoviště. 

Přístup pěšky

Kolem pláže vede evropská dálková trasa E4. 

Na procházky na plážích si vezměte lehké oblečení a plážové boty, v nichž se můžete brodit. 

Příjezd na kole, parkování kol

Ke pláži se dobře dostanete na kole, ale poslední úsek nemá asfalt, takže je dobé mít terénní kolo. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pláž má mnoho překážek pro pohyb vozíčkářů. Není pro ně přizpůsobena. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu