Přístav Ormos Athinios

Vstupní brána řeckého ostrova Santorini


Ormos Athinios je přístav na západě řeckého ostrova Santorini. Směřují sem z pevniny i z ostatních řeckých ostrovů lodě a trajekty přivážející hlavně návštěvníky a turisty, ale i nákladní lodě zásobující ostrov potravinami a dalšími produkty. Bývalý hlavní přístav pod vesnicí Fira sice stále ještě existuje, ale je využíván jen pro malé lodě. 

Naopak obrovské výletní lodě v Ormos Athinios nemohou zastavit, protože by vystupováním a nastupováním cestujících zabírali čas i prostor ostatním lodím a stejně by se do přístavu nevešly. Proto kotví v laguně pod Firou a své klienty vozí do starého přístavu ve člunech. 

V přístavu Ormos Athinios si můžete všimnout dvou "detailů". 

Na minimálním prostoru se odehrává životně důležitý příběh pro celé Santorini. Přijede loď, na pevninu se nahrne obrovské množství lidí, na které čekají autobusy, jiní se dopravují auty, která si tu vyzvednou v půjčovně. Z útrob také na ostrov vyjedou nákladní auta se životně důležitými produkty, například s pohonnými hmotami pro čeprací stanice. 

Pak se celé dění opakuje, jen v opačném sledu. Tutéž loď obsadí noví pěšáci i automobilisté. Do některých trajektů řidiči kamionů musejí couvat. Tento manévr provádějí rychle a s milimetrovou přesností. Loď pak zavře vjezdový otvor a rychle odplouvá. 

Druhým "detailem" je příjezdová silnice. Do stěny kaldery je vytesána neobyčejně úzká a prudce stoupající komunikace, kde se s neuvěřitelně minimálními mezerami potkává obrovské množství aut, často i nákladních a hodně autobusů a kde by pevninský řidič středoevropského typu patrně zpanikařil. 

Přístav Ormos Athinios je prostě zajímavý zážitek 


Umístění

GPS souřadnice

36°23'11.160"N, 25°25'47.069"E

Adresa

Fira 84007

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 2 m.n.m.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do přístavu Ormos Athinios směřují trajekty z přístavu Pireus u Atén, také z Héraklionu na Krétě a z řady dalších míst. Velké výletní lodě kotví jinde, obvykle u starého přístavu pod Firou. 

Příjezd osobním autem, parkování

Do přístavu se dostanete buď trajektem nebo jedinou prudce klesající cestou z ostrova. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz pokyny pro příjezd autem. 

Přístup pěšky

Viz pokyny pro příjezd autem. Pokud se po příjezdu lodí chcete dostat dál na ostrov, půjčte si auto nebo si vezměte taxi. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz pokyny pro příjezd autem.

Poznámky pro vozíčkáře

Výstup z lodi je obvykle bezbariérový, ale vzhledem k obrovskému množství lidí, kteří se zde pohybují, doporučujeme vzít si doprovod. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu