Fira

Největší sídlo a středisko řeckého ostrova Santorini


Fira je hlavním městem Santorini, řeckého sopečného ostrova v Egejském moři. Než se pustíme do výkladu o městě, doporučujeme, abyste se podívali na heslo Oia - o sousední překrásné vesnici a o geologii Santorini. Obě sídla, Fira i Oia jsou zaměřeny na obsluhu turistického ruchu. Návštěvníci z celého světa sem míří letadly nebo trajekty jak z pevninského Řecka, tak z Kréty, na jednodenní výlety nebo vícedenní pobyty. 

Úzké dlážděné ulice ve Fiře jsou přístupné pouze pro pěší, v nich je obrovská spousta barů, restaurací, obchůdků, muzeí a galerií, vše podřízené jedinému cíli - dostat z turistů co nejvíce peněz. Ti zaplaví město obvykle po příjezdu velkého trajektu, od něhož přiváží návštěvníky autobusy. Jen brzy ráno bývá v uličkách méně ruchu. 

Pod městem se nachází starý přístav, který kapacitě lodí přestal dostačovat, nyní turisté připlouvají k jinému místu v kaldeře. Poblíž starého přístavu ale často kotví obří výletní lodě, které se nevejdou ani do novějšího přístavu, a proto své klienty musejí na ostrov dopravit na člunech. Od přístavu do města vede lanovka nebo pěší stezka. Pokud se chcete svézt lanovkou, pak v rekrečních návštěvních špičkách vystojíte až několikahodinovou frontu. 

Kostel ve Fiře má zvláštní název - Ipapanti. Vyznačuje se elegantními bílými oblouky v exteriéru. 

Můžete také navštívit muzeum prehistorie. 

Na severu od Firy stojí bývalá samostatná vesnice Firostefani, dnes předměstí. 

A proč vlastně turisté navštěvují Firu? Přitahuje je neobyčejně atraktivní pohled mezi modrobílými domky do sopečné kaldery zalité mořem. Dojem ještě umocňují bazény u jednotlivých domků, které jsou vybudovány v úchvatných polohách. Mohou vyvolávat dojem luxusu. 

Jen jedna věc na Fiře může vadit. Obrovská sousta návštěvníků v letní sezoně a ceny poněkud vyšší než v jiných částech Řecka. 


Podle:

Fira - Santorini.tips, 6.12. 2020





Umístění

GPS souřadnice

36°25'10.295"N, 25°25'53.382"E

Adresa

Fira 84007

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
180 m.n.m. - 260 m.n.m.
Základní číselné údaje
Ve Fiře žije asi 1600 stálých obyvatel.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Na ostrov jezdí trajekty z Héralkionu na Krétě a z aténského přístavu Pireus. Ostrov má mezinárodní letiště. Pokud si pro objevování Santorini nepůjčíte auto, téměř všude se dopravíte místními autobusy. Ve vesnici Fira zastavují blízko centra. 

Příjezd osobním autem, parkování

U centra se nachází několik placených parkovišť. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může vjet na výše popisované trajekty a pak absolvovat nervy drásající cestu z přístavu na okraj kaldery. Ve Fiře busy parkují na ploše východně od centra.

Přístup pěšky

Vesnici si můžete pěšky velmi dobře projít.

Příjezd na kole, parkování kol

Ostrov není zrovna typickou destinací pro cyklisty. Silnice tu mají velká převýšení, ale zase platí, že se tu na kole dostanete víceméně všude. Na exponovaných místech, kde je příliš strmá stezka anebo moc lidí, ale svůj bicykl budete nuceni vést.

Poznámky pro vozíčkáře

Fira je po zaparkování auta pro vozíčkáře poměrně snadno dostupná. Pro překonání svahů si ale vezměte doprovod. Je jich tu víc než v sousední Oii. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu