Polje Omalou

Středně rozlehlá a vysoko položená krasová plošina v horách západní Kréty


V horách západní Kréty badatelé i turisté nacházejí nepřeberné množství krajinných i historických zajímavostí, které jsou často unikátní nejen v Řecku, ale i v Evropě. Náhorní plošina Omalou (v originále oropedio Omalou οροπέδιο του Ομαλού), 38 km jižně od Chanie v Bílých horách (Lefka Ori) k nim bezesporu patří. Ačkoli literatura uvádí pojem náhorní plošina, z geografického pohledu se jedná o středně rozlehlé polje

Polje Omalou je poměrně vysoko položeno, asi 1050 m.n.m. - 1100 m.n.m. Jeho dno je ploché, s mírným sklonem k nejníže položenému místu na severu. Půdorys Omalou poněkud připomíná mapu Afriky. 

K Omalou se můžeme dostat třemi přístupy - buď od východu soutěskou Samaria okolo restaurace Xyloskalo nebo po silnici od severu z Chanie nebo od západu po silnici z průsmyku Petra Seli. 

Vzhledem k nadmořské výšce, nedostatku vody a komunikační izolovanosti se na Omalou nenacházejí velká sídla, jen jedna osada a chatrče chovatelů ovcí. Léta tu sice bývají příjemná, ale zimy drsné, běžně s dostatkem sněhu. Polje přesto lákalo místní lidi, aby jej zemědělsky využívali. Jeho rovné dno je pro zemědělství vhodnější  než okolní hory a proto se zde omezeně pěstuje ovoce, zelenina, brambory, ale vedoucím odvětvím je chov ovcí, které farmáři vyhánějí v létě na pastvu téměř všude v okolí i vysoko do hor Lefka Ori. 

Omalou samo o sobě není turisticky zajímavé, dokonce by ho někdo mohl označit za nudné, ale jeho okolí jej předčí několikanásobně. Na východě plošiny je u místa zvaného Xyloskalo vstup do nejvelkolepější krétské soutěsky Samaria. Asi 1,6 km severně od osady Omalos můžeme najít jeskyni Tzani. A konečně při silnici vedoucí k průsmyku Petra Seli můžete projít zajímavou soutěsku Agia Eirini. 

Kdykoli v historii se potřebovali Kréťané ukrýt před okupanty, utíkali do hor. Omalou jim poskytlo mnohokrát útočiště a například Turci sem zavítali málokdy, a to ani při povstání proti nim. 

Krétský revolucionář Hatzimichalis Giannaris (1833-1916) se narodil v nedalekém Lakki. Při povstání byl zajat, ale uprchl z vězení v Chanii a pak byl vyhoštěn do zahraničí. Osud mu přál až na sklonku života, když byl r. 1912 zvolen do řeckého parlamentu. Ačkoli zemřel v Chanii, přál si být pohřben v Omalos, kde u jeskyně Tzani je mu věnován kostel. 

Během druhé světové války bylo polje Omalou využíváno jako letiště.

     


Umístění

GPS souřadnice

35°19'58.144"N, 23°53'54.804"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
1050 m.n.m. - 1100 m.n.m.
Základní číselné údaje
Omalou má rozlohu asi 5,3 kilometru čtverečních.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Ačkoli po místních silnicích jezdí občasné spoje místní dopravy, doporučujeme využít automobil. 

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte z Chanie buď přes Lakki nebo přes průsmyk Petra Seli. Oba silniční přístupy jsou velmi kvalitní, ale na plošině už jsou všechny silnice horší. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Jeďte z Chanie buď přes Lakki nebo přes průsmyk Petra Seli. Oba silniční přístupy jsou velmi kvalitní, ale na plošině už jsou všechny silnice horší. 

Přístup pěšky

Jižním okrajem plošiny vede dálková stezka E4. 

Příjezd na kole, parkování kol

Po okrajích plošiny vedou tři silnice dobře sjízdné na kole. 

Poznámky pro vozíčkáře

Polje je dostupné automobilem. Je tu dost míst pro výstup a krátkou vyjížďku, která ale nemůže vést mimo silnici. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu