Silnice Apodoulou - Zaros

Komunikace na Krétě vede po jižním úpatí Psiloritisu a naskýtají se z ní jedinečné pohledy k Libyjskému moři a k horám


Na jižním úpatí hory Psiloritis na Krétě vede jediná silnice v západojižním směru, která drží (plus-minus) stále stejnou nadmořskou výšku - při vědomí, že úbočí Psiloritisu má relativní převýšení přes 2000 metrů. 

Ze silnice, na níž je velmi slabý provoz, se naskýtají neobyčejně krásné výhledy k Libyjskému moři nebo k horám. Je při ní i několik zajímavostí - krasové prameny v Zarosu, soutěska Faraga (pro turisty nepřístupná), Cretanzeuspark (skanzen a botanická zahrada) a bizarní skály ve vesnici Vorizia.
    


Umístění

GPS souřadnice

35°8'48.586"N, 24°47'34.987"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
330 m.n.m. - 660 m.n.m.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Na silnici nejezdí autobusové spoje. 

Příjezd osobním autem, parkování

Do výchozích míst se dostanete takto - do Zarosu: od východu z vesnice Agia Varvara. Pokud pojedete od Heraklionu na jih do Moires, jeďte po staré silnici (ne skrz tunely) a v Agia Varvaře odbočte doprava. Do Zarosu se také dostanete snadno z jihu z křižovatky východně od Moires. 

Do Apodoulou se dostanete z vrcholu stoupání silnice mezi městy Tympaki a Agia Galini. Na mapě se toto místo jmenuje Mandres. Zde odbočte na sever. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz pokyny pro auta. 

Přístup pěšky

Po silnici vede v úseku Kamares - Zaros jedna z větví dálkové stezky E4. 

Příjezd na kole, parkování kol

Silnice sice kopíruje "plus minus" stejnou nadmořskou výšku, ale není to nic pro cyklistické začátečníky. Stoupání a klesání spolu s větrem mohou být pro někoho limitující. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pokud pojedete autem, můžete na několika místech vystoupit a podívat se do okolí. Vedlejší silničky a pěšiny ale obvykle nejsou dostupné. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu