Gortyna

Archeologická naleziště v místech, kde v římských dobách stálo hlavní město Kréty


Též Gortys nebo Gortýn je nejrozsáhlejším archeologickým nalezištěm na Krétě. Leží ve vnitrozemí v provincii, jejímž správním centrem je Héraklion, 46 km jižně od něj, tedy spíše při jižním pobřeží.

Z období, kdy nad ostrovem vládli Mínojci, se v Gortyně toho moc nedochovalo, o to víc zajímavější jsou nálezy z pozdější historie. Blízký Faistos byl silnějším centrem a Gortýna byla jeho vazalským městem. Faistos bohatl hlavně z pirátství a co do vlivu soupeřil s Knóssem na severu ostrova. To platilo v době, kdy Krétu obývali Dórové. Když ostrov začali ohrožovat Římané, obyvatelé Gortyny s nimi uzavřeli separátní mír. R. 67 př. n. l. Krétu Římané dobyli a jako odměnu obyvatelům Gortyny přichystali milý dárek. Jejich sídlo prohlásili hlavním městem ostrova. 

Následoval bouřlivý rozvoj města. Vyrostly tu honosné budovy, amfiteátr, lázně, hudební konzervatoř a chrámy. Vodu Římané přiváděli 15 km dlouhým akvaduktem ze Zarosu (Dodnes je značka Zaros hlavním krétským artiklem na trhu balených pitných vod). Archeologové odhadují, že v Gortyně žilo až 100 000 obyvatel.

V areálu Gortyny vše, co uvidíte, pochází z římského období. Výjimkou je byzantský kostel Ajos Titos a Apollónův chrám ze 7. století.

R. 828 ostrov vyplenili Saracéni, město srovnali se zemí, čímž jeho dějiny zakončili. Gortýna čekala pak dlouhou dobu na archeology a návštěvníky, kteří začali psát novodobou historii v podobě velmi poučné a poutavé památky.

Na sever od silnice je k prohlídkám otevřen rozsáhlý areál s několika odkrytými budovami či spíše s jejich zbytky, jižně najdete památky ještě zajímavější, volně přístupné, ale mnohdy v terénu obtížně objevitelné. Ulice a náměstí nepochybně v Gortyně také existovaly, ale archeologům se je dosud nepodařilo nalézt.

V oploceném areálu severně od silnice je nekrásnější památkou kostel Ajos Titos ze 6. stol. , raně křesťanský svatostánek, který byl patrně postaven na troskách starší stavby. Zachovala se jen vznosná apsida se dvěma bočními kaplemi.

Velmi vzácnou památkou je římské divadlo Odeion z 1. stol. př. n. l., které bylo zničeno zemětřesením a které pak nechal přestavět Traján (budoucí císař, tehdy kvestor ostrova) ve 2. stol. n.l. Ve vzdáleném konci divadla byl nalezen gortýnský zákoník, 600 řádků textu vyrytého do kamenných desek, v nichž se v dórském nářečí dozvídáme o právní podstatě existence tehdejších lidí. Společnost byla rozdělena na otroky a několik vrstev svobodných občanů, kteří měli svá práva a povinnosti a kteří u soudů řešili úplně stejně problémy, jako kdyby žili dnes – sňatky, rozvody, převody majetku, dědictví, adopce i trestné činy.

Vedle divadla také naleznete platan, jemuž neopadávají listy. Náleží k botanickému druhu dřeviny, kterých na Krétě roste asi 50, ale místní si vyprávějí pověst, kterou si neopadávání listů vysvětlují.

Když si řecký bůh Zeus vyhlédl na pláži v dnešním Libanonu Európu, zamiloval se do ní, přeměnil se v býka a unesl ji na Krétu. Tady se vyplavil z moře na pláži v Matale a utíkal do Gortýny. Zde se zjevil v pravé podobě a pod platanem se s Európou pomiloval. Za 9 měsíců se jim narodila trojčata a platan v důsledku toho, co pod ním Zeus a Európa prováděli, přestal shazovat listy – aby si zachoval cudnost.

Na velké ploše jižně od silnice se nacházejí další významné památky, především Apollónův chrám, hlavní svatyně Gortyny před příchodem Římanů. Byl postaven v 7. stol. př. n. l. Ve 2. stol. n.l. byl přestavěn na křesťanskou baziliku. Cestou k němu od silnice minete chrám egyptských bohů. Za Apollónovým chrámem rozeznáte ruiny divadla.

Pokud před chrámem odbočíte doleva. Dojdete k pretoriu, což byl palác římského správce Kréty. Většina zbytků pochází ze 2. stol. n. l. Severně od něj uvidíte nymfeum – veřejné lázně napájené vodou z akvaduktu. Jižně odtud pak uvidíte amfiteátr ze 2. pol. 2. stol. n. l.

Pokud se 20 až 30 minutovým pochodem vydáte na kopec k akropoli, naskytne se vám překrásný pohled na Gortýnu a okolí. Do blízkosti vyhlídky lze přijet i autem.

Podle:

Schulte-Peevers, A. a kol. (2013): Kréta, turistický průvodce Lonely planet, s. 136  


Umístění

GPS souřadnice

35°3'43.797"N, 24°56'49.031"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
155 m.n.m.
Základní číselné údaje
Gortyna byla hlavním městem Kréty od r. 79 př. n. l. do r. 828.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

U naleziště zastavují autobusy na trase Héraklion - Agia Galini nebo Héraklion - Matala plus další linky z hlavního města na jih Kréty, které jedou po staré klikaté silnici, nikoli po nové trase vedené tunely. 

Příjezd osobním autem, parkování

U naleziště se nachází velké parkoviště. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

U naleziště se nachází velké parkoviště. 

Přístup pěšky

V této oblasti Kréty se nenacházejí turistické stezky. Doporučujeme přijet autem. 

Příjezd na kole, parkování kol

Pro výlety na kole v okolí musíte použít jedině místní nebo dálkové silnice. 

Poznámky pro vozíčkáře

Oplocený areál je přístupný pro vozíčkáře, ale na překonávání některých nástrah terénu si raději vezměte doprovod. Jižně od silnice se k památkám nedostanete. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu