Dům U Micků v Týnci nad Sázavou

Zajímavá novorenesanční stavba


Mezi bývalou továrnou na kameninu a hradem v Týnci nad Sázavou byl postaven v příkrém svahu neobyčejně zajímavý novorenesanční dům, místními zván U Micků

Investoři nejdříve nechali srovnat do vodorovné roviny poměrně úzký prostor v ose západ - východ a poté vystavěli z cihelného zdiva solitérní dvoupatrovou budovu na půdoryse tvaru obdélníku, díky výzdobě omítky jednu z nejhezčích ve městě. Vzhledem k situaci ve svahu je jižní přízemí zvýšeno nad okolní terén. Kromě převažující bílé a šedé a bílé barvy omítky si ihned všimneme žulových soklů, sgrafit a bosované fasády (styl zvýraznění fasády přitesáním kvádrů, které opticky vystupují ze zdiva a vyvolávají dojem pevnosti a estetičnosti). 

Sklepy jsou polozapuštěné, opatřené segmentovými klenbami. Nad nimi osu budovy tvoří vřetenové schodiště uprostřed severního průčelí. 

Přízemí bylo adaptováno částečně pro prostory pošty, kde jsou k vidění zajímavé zrcadlové klenby. V ostatních místnostech jsou klenby traverzové segmentové nebo plochostropé prostory. 

V obou patrech jsou tři plochostropé byty. 

Fasáda je na delší straně prolomena 6 osami oken, na kratší má dvě okenní osy. Na úrovni sklepního patra si všimneme bosáže, ta však na rozdíl od středověkých staveb byla provedena stříkáním, stejně tak i rohy omítky v úrovni přízemí.  Mezi přízemím a 1 . patrem je umístěn sgrafitový pruh omezený shora i zdola cihlami. V něm na přední linii nejvíce zaujme nápis U Micků. Průčelí 1. patra jsou hladká, jen na nárožích jsou zvýrazněna proužky z režných cihel. Na hlavním průčelí je mezi okny vyvedena žluto-červeno-šedá malba se sv. Václavem, orlicí a letopočtem 1899. Prostor mezi okny 2. patra zdobí sgrafita s loveckými výjevy. Dominantou domu jsou náročně tvarované volutové štíty a válcové věžičky. Dům je opatřen sedlovou střechou. Střední pole východního štítu nese lunetu s P. Marií, která chová Ježíška. Sgrafito na severní straně nese datum opravy z r. 1967. 

Dům U Micků je výrazná místní dominanta, která je jednou z mnoha budov v bohatém památkovém fondu Týnce. Objekt není veřejnosti přístupný. 
     
Podle:

https://www.pamatkovykatalog.cz/mestansky-dum-u-micku-14177681, 24. 5. 2020


Umístění

GPS souřadnice

49°49'47.657"N, 14°35'33.883"E

Adresa

Klusáčkova 5
Týnec nad Sázavou 257 41

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Týnec nad Sázavou
Nadmořská výška
280 m.n.m.
Základní číselné údaje
Dům byl postaven r. 1899.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst. Týnec nad Sázavou na trati Praha - Davle - Čerčany. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Týnce můžete přijet také autobusem. Jede sem např. z Prahy linka 339 s provozem v pracovní dny i o víkendu. Autobusové nádraží je hned vedle vlakového. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze před objektem Společenského centra. Je to vhodné i například při návštěvě blízkého hradu.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus se na prostranství před Společenským centrem vejde jen stěží a musí mít velmi šikovného řidiče. Parkujte raději dole ve městě. 

Přístup pěšky

Od železniční stanice jděte přes most přes řeku a pak u kruhového objezdu doleva. 

Příjezd na kole, parkování kol

Přes Týnec vedou dvě dálkové cyklotrasy: č. 11 Praha - Wien, a č. 19 Posázavská stezka. Jejich "rozdvojka" je přímo pod Společenským centrem. Podotýkáme, že ačkoli se jedná o dvě velmi významné dálkové cyklotrasy, ani jedna z nich nevede důsledně odděleně od motorové dopravy. 

Poznámky pro vozíčkáře

Prostor u domu sice je bezbariérový, interiéry nikoli. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu