Sedlo pod Blaníkem

Parkoviště a výchozí místo výletů na Velký i Malý Blaník


Hory Velký Blaník a Malý Blaník jižně od Vlašimi jsou odděleny sníženinou, kterou vede silnice II/150 a která v mapách nemá název. Proto jsme ji pracovně označili jako sedlo pod Blaníkem, i když zarputilí geografové mohou mít oproti tomuto pojmenování výhrady. 

Ze sníženiny se můžete vydat na překrásné výlety na obě hory. Většina návštěvníků dává přednost placenému parkovišti na okraji lesa východně od Louňovic, odkud se obvykle chodí na Velký Blaník, ale podobně hezké túry lze podniknout i z parkoviště o souřadnicích 49°37'48.592"N, 14°52'20.341"E u Rytířské louky. To je neplacené a je odtud docela blízko na Malý Blaník. 

Silnice v sedle je docela rušná. Ať se tady budete pohybovat jakýmkoli dopravním prostředkem nebo pěšky, dbejte osobní bezpečnosti. 


Umístění

GPS souřadnice

49°38'12.732"N, 14°51'45.561"E

Adresa

Louňovice pod Blaníkem 257 06

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Louňovice pod Blaníkem
Nadmořská výška
460 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Blaník

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice se jmenuje Vlašim (trať Benešov - Trhový Štěpánov). Odtud pokračujte do oblasti Blaníka pěšky nebo autobusem. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z Vlašimi, žst se můžete dostat autobusem do nedalekých Louňovic pod Blaníkem. Sedlem jezdí linky Benešov - Louňovice pod Blaníkem - Načeradec, které ale nemají zastávku u hlavního parkoviště pod Blaníkem. Zastavují na rozcestí zvaném Pravonín, Lesáky. Frekvence autobusových spojů v okolí Louňovic se ale blíží nule.  

Příjezd osobním autem, parkování

V sedle jsou dvě parkoviště. Placená odstavná plocha je na okraji lesa a slouží především jako výchozí bod na Velký Blaník, plocha v lese u Rytířské louky je neplacená a je vhodná jako začátek cesty na Malý Blaník. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Vedoucím zájezdu doporučujeme dvě možnosti:

1) Nechte účastníky akce vystoupit v sedle pod Blaníkem u placeného parkoviště, nechte lidi přejít přes Velký Blaník. Konec přechodu bude jižně od Kondrace u Domu přírody Blaníku (občerstvení, muzeum)

2) Pokud máte zdatnější lidi ve výpravě, pak jeďte na parkoviště u Rytířské louky, kde účastníci vystoupí a přejdou po červené značce Malý Blaník k placenému parkovišti a pak pokračují podle bodu 1)

Přístup pěšky

Ze sedla vedou cesty na Velký i Malý Blaník po červené značce. 

Příjezd na kole, parkování kol

Na silnici, která vede sedlem, dejte pozor při jízdě na kole. Jízdu na Velký Blaník i na Malý Blaník na kole vzhledem k hodně velkým stoupáním po červené značce nedoporučujeme. 

Poznámky pro vozíčkáře

Parkoviště v sedle jsou pro vozíčkáře dostupná, vycházky na Velký Blaník či na Malý Blaník nikoli. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu