Žižkovský vysílač

Podle některých jedna z nejošklivějších staveb světa, podle jiných úchvatné dílo. Famózní výhled na Prahu.

Kontaktní informace

+420 210 320 081 (observatoř), +420 210 320 086 (restaurace)
Oficiální stránky
info@towerpark.cz

Žižkovský vysílač nebo též Žižkovská televizní věž je jednou z nejvýraznějších staveb Prahy. Její siluetu zachytíte ze všech vyhlídkových míst a ani se nelze divit, že vzbuzuje emoce. Je krásná nebo ošklivá? Ať si odpovíte jakkoli, dvě věci jí upřít nelze. Věž vykrývá přenosem signálu pro televizní a rozhlasové vysílání potřeby občanů Prahy a širokého okolí. Výjezd výtahem do vyhlídkové observatoře a kruhové panorama Prahy je fascinujícím zážitkem. Při zvlášť příznivých meteorologických podmínkách činí dohlednost až 100 km. 

Nyní podrobněji. 

Věž již na konci 70. let 20. století vyprojektoval ing. arch. Václav Aulický (nar. 1944). Statické výpočty prováděli Jiří Kozák a Alex Bém. 

Stavba si vyžádala mnohá ojedinělá řešení a dokonce několik patentů. Původně bylo počítáno se stavbou věže na Petříně, tomu se však ubránili památkáři v obavách narušení historických panoramat. Měli hlubokou pravdu. Na Žižkov se věž hodí lépe. V době počátků stavby byly Mahlerovy sady zpustlé, ale hned vedle byl židovský hřbitov. Když se hloubily základy až do 15 m, dělníci nacházeli staré židovské hroby. Není zřejmé, kolik nálezů nahlásili příslušným orgánům a kolik zatajili. 

Každopádně dnes leží železobetonová základová deska tvaru kruhu o průměru 30 metrů v hloubce 15 metrů. 

Václav Aulický zpracoval dvacet různých návrhů a podařilo se mu prosadit futuristickou variantu tří obrovských aerodynamicky stabilních ocelobetonových sloupů, která ruší panorama méně než jednolitý tubus. Zároveň musel pracovat se základním výpočtem šíření signálu pro Prahu. Vysílače musely být umístěny alespoň 200 m nad zemí. Stavba se na sklonku socialismu poměrně vlekla, vysílače byly zprovozněny r. 1991 a veřejnost mohla do prostor pro návštěvníky vstoupit poprvé v říjnu 1992

R. 2000 byly na rozhlednu umístěny sochy lezoucích miminek výtvarníka Davida Černého. Není znám hlubší smysl autorovy myšlenky, jisté je, že je naprosto originální. R. 2017 horolezci miminka sundali k opravě. Rozsah jejich poškození ale byl značný, proto byla vyrobena a osazena nově r. 2019. 

V noci bývá vysílač zajímavě nasvícen. 

Návštěvníci Prahy vyhledávají Žižkovskou televizní věž kvůli úchvatnému výhledu z proskleného prostoru ve výšce 93 metrů nad zemí. Podlaží je symbolicky rozčleněno na tři místnosti. V jedné můžete v houpacích bublinách poslouchat zvuky Prahy, ve druhé zase obdivovat výšky podobných věží ve světě a konečně všude kolem se můžete volně věnovat výhledu, který připomíná letecké snímky. Jedinou "chybou" je, že vysílač má pod sebou poměrně nezajímavou zástavbu, takže studiu centra je lépe se věnovat z vyhlídky na Prašné bráně nebo na Staroměstské mostecké věži

Je odtud ale úchvatný pohled na vrch Žižkov, na Petřín, na Hradčany, v dálce na jihozápadě uvidíte Brdy. A což teprve při daleké dohlednosti! Zcela určitě rozeznáte na severozápadě Říp, České středohoří a na severovýchodě Ještěd a Krkonoše. 

Ve výšce 66 metrů můžete navštívit Panoramatickou restauraci a kdo by snad neměl v Praze kde složit hlavu, může si ve výšce 77 metrů objednat dvoulůžkový pokoj. Příslušné vyhození z kopýtka přijde na 899 euro za jednu noc, pochopitelně se snídaní (stav r. 2020). 

V lidové mluvě se Žižkovskému vysílači říká mj. Biľakova jehla nebo Jakešův prst podle komunistických představitelů posledních let socialismu. Australský server Virtualtourist.com ji zařadil na druhou nejošklivější stavbu světa. Ani netušil, jakou věži učinil reklamu. Nejlépe bude, když to posoudí každý sám. 
  
Otevřeno denně 9 - 24. Základní vstupné činí 250 Kč (r. 2020). 

Podle:


https://cs.wikipedia.org/wiki/Žižkovský_vysílač, 2. 6. 2020

https://www.towerpark.cz/, 2. 6. 2020


Umístění

GPS souřadnice

50°4'51.769"N, 14°27'4.150"E

Adresa

Mahlerovy sady
Praha 3 - Žižkov
Praha 130 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Žižkov
Nadmořská výška
255 m.n.m.
Základní číselné údaje
Stavba vysílače začala r. 1985. Pro veřejnost byla stavba otevřena r. 1992, vysílat se začalo o rok dříve. Vysílač je vysoký 216 m. Panoramatická restaurace se nachází ve výšce 66 metrů, vyhlídkový prostor (observatoř) ve výšce 93 metrů nad zemí.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Praha hlavní nádraží nebo do žst Praha Masarykovo nádraží. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte metrem do stanice Jiřího z Poděbrad (linka A).

Příjezd osobním autem, parkování

Placené parkoviště se nachází přímo pod věží. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz https://bezpecneparkovani.cz/BUS_parking.cms

Přístup pěšky

Ze stanice metra Jiřího z Poděbrad se vydejte na sever ulicí Slavíkovou a pak téměř na východ ulicí Ondříčkovou. Celkem asi 550 m. 

Příjezd na kole, parkování kol

V této části Prahy vůbec nejsou cyklistické komunikace. Přijet na kole ale můžete. 

Poznámky pro vozíčkáře

Žižkovská televizní věž je bezbariérová. Jízda výtahem a pohyb po vyhlídce by vozíčkářům nemělo činit problém. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu