Neumannův statek na Mírovém náměstí v Dobříši

Krásná barokní stavba, dnes základní umělecká škola, je v interiérech zcela znehodnocená přestavbami


Neumannův statek na severozápadním konci Mírového náměstí v Dobříši je nejhezčí budovou v centru města. Má zajímavé dějiny, které kopírují historii našeho státu od doby baroka. 

První písemná zmínka o domě se datuje z roku 1781. Vlastnil jej tehdy Antonín Bankovský, ale v dalších obdobích až do 80. let 20. století jeho majiteli byla rodina Neumannů, která objekt většinou pronajímala jako řeznictví, koloniál, mlékařství, ordinoval tady dětský lékař i zubař. Rudolf Neumann byl po roce 1900 radním a v l. 1906-08 starostou Dobříše. 

Majitelé domu byli bezpochyby velmi zámožní. Mohli si dovolit vlastnit velkou nemovitost na strategickém místě. Vedla tudy silnice z centra Dobříše směrem na Příbram.

Do náměstí se dům obrací obrovským barokním čtyřosým štítovým průčelím, bosovaným nárožím a ohradní zdí s průjezdní bránou. (Bosování je plastické zvýraznění zdiva). Vedle domu byl původně malý dvůr, zahrada, ohradní zeď byla vystavěna v celém obvodu, vedle brány stával menší domeček, patrně výminek. Hlavní dům má boční vchod. Za domem lemovaly dvůr a zahradu hospodářské budovy, parcelu uzavírala na severu napříč stojící stodola. 

V přízemí obytného domu nepochybně tehdejší návštěvníky mohla zaujmout honosná vstupní síň s trámovým stropem a dřevěným schodištěm, které vedlo do patra. Některé místnosti v přízemí byly zaklenuty valenou klenbou. Jedno z barokních oken bylo zalito do olova. Podlahy byly dřevěné. 

V barokním štítu byla původně umístěna socha sv. Floriána, jenže roku 1870 se Dobříší prohnal silný vichr a sochu shodil. Nikdy tam už pak jiná nebyla dosazena. 

Za těchto okolností majitelé i jejich nájemníci s obchody a živnostmi prožili postupně konec 19. století, roku 1905 založili ve stodole prodej stavebního materiálu, dům beze změny zažil I. světovou válku, první republiku, II. světovou válku, až rok 1948 znamenal předzvěst nových změn. 

Paralelně s dějinami domu probíhaly místní dějiny hudební školy. Roku 1946 městské zastupitelstvo zřídilo Městský hudební ústav a umístilo jej do obecního domu Židovské náboženské obce. Později děti do hudební školy chodily do budovy orlovny. 

Mezitím barokní dům č. 69 na náměstí stále patřil rodině Neumannů. R. 1962 památkáři vyhlásili ochranu nad štítem domu. Hospodářské objekty v těsném okolí byly v 60. letech zdemolovány, ale stodolu využívala jako kanceláře Správa silnic. Roku 1982 město Dobříš dům koupilo a rozhodlo se jej opravit. Spolu s bohulibým účelem přemístění hudební školy do důstojných prostor se město dopustilo nenapravitelných architektonických škod. 

Všechny barokní interiéry byly bez náhrady vybourány, stodola šla k zemi. Nezůstalo zachováno ani barokní schodiště, ani klenby, ani podlahy. Po rekonstrukci se do budovy nastěhovala lidová škola umění, později přejmenovaná na základní uměleckou školu. Prohlídka domu je tedy po architektonické stránce zajímavá jen zvenku. Přes výše uvedený rekonstrukční zásah je Neumannův statek na Mírovém náměstí jednou z nejhodnotnějších budov ve městě. 


     Podle:

     https://www.pamatkovykatalog.cz/mestansky-dum-2302790, 8. 6. 2020

7) Neumannův statek - Základní umělecká škola: Naučná stezka: Informační středisko města Dobříš (mestodobris.cz), 23.1. 2022


Umístění

GPS souřadnice

49°46'52.464"N, 14°10'4.218"E

Adresa

Mírové náměstí 69
Dobříš 263 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Dobříš
Nadmořská výška
379 m.n.m.
Základní číselné údaje
První písemná zmínka o domu je z r. 1781.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Dobříš, která je konečnou stanicí pro vlaky z Prahy. Cesta je to romantická a časově mnohem delší než po dálnici. Nádraží je vzdáleno od centra 1,7 km. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Dobříš je uzlovým bodem pro linky autobusů ze širokého okolí. Od žst Praha - Smíchov sem jezdí několik linek, doporučujeme si vyhlédnout některou expresní, která projíždí téměř celý úsek z Prahy do Dobříše. Vystupte v zastávce Dobříš, náměstí. 

Příjezd osobním autem, parkování

Možnost placeného parkování je přímo na Mírovém náměstí. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Na náměstí možnost parkování pro busy není. Nejbližší vhodná plocha je u zámku cca 0,5 km východně. 

Přístup pěšky

Dům najdete na západní straně Mírového náměstí v Dobříši. K turistickým toulkám doporučujeme Hřebeny (Brdy) s lesními celky severně od města. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz pokyny pro přístup pěšky. V okolí Dobříše nejsou vybudovány cyklostezky, ale doporučujeme jízdu po lesních silnicích v Brdech. 

Poznámky pro vozíčkáře

Dům si můžete zvenku celkem snadno prohlédnout. Na celkovou výpravu po náměstí si ale vezměte doprovod, je tu hodně míst s nerovnou dlažbou. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu