Pramen Aloiska

Upravený vývěr s pavilonem v parku nad Bílou čtvrtí v Luhačovicích


V Luhačovicích téměř všechny prameny minerálních vod vyvěrají na zlomových liniích, které napříč protínají údolí potoka Šťávnice. Aloiska je výjimkou. Pramen vyvěrá 35 m nad úrovní údolní nivy, na okraji lesa u zástavby Bílé čtvrti

Aloiska byla známa jž v dávných dobách, před r. 1770. K pitným kúrám se začala využívat od r. 1821. Pramen se původně jmenoval Luisin, Lesní nebo také V Hoře. Současné jméno získává r. 1830 podle hraběnky Aloisie Serényiové (1791 - 1862), která byla majitelkou luhačovického panství. Pavilon nad pramenem byl postaven až r. 1963.

Voda se i dnes využívá k pitným kúrám, ale také k inhalacím. Je v ní poměrně vysoký podíl iontů jódu (7,94 mg/l), železa (10,4 mg/l) a některých stopových prvků (mangan, stroncium, baryum). Celková mineralizace je vysoká (10 940 mg/l), obsah oxidu uhličitého je 2660 mg/l.

Procházky z lázeňského centra lesoparkem nebo ulicemi do Bílé čtvrti a k prameni Aloiska můžeme v Luhačovicích jedině doporučit. Další zajímavé trasy navazují v lese nad pramenem. 


Podle: 

Janoška, M. (2011): Minerální prameny v Čechách, na Moravě a ve Slezsku,  Academia Praha, s. 256.


Umístění

GPS souřadnice

49°6'7.650"N, 17°45'52.907"E

Adresa

Luhačovice 763 26

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Luhačovice
Nadmořská výška
288 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pramen byl znám již před r. 1770. Pavilon nad pramenem byl postaven r. 1963.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Bílé Karpaty

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Luhačovice. Jezdí sem osobní vlaky z Újezdce u Luhačovic (Újezdec u Luhačovic leží na hlavní trati Veselí nad Moravou - Bylnice, odbočka je trať Újezdec u Luhačovic - Luhačovice) a rychlíky z Prahy (přes Pardubice, Olomouc, Přerov a Uherské Hradiště). 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Luhačovic jezdí dálkové autobusy např. z Brna a Ostravy, místní linky ze Zlína, Bojkovic, Slavičína a dalších míst. Autobusové nádraží je vedle vlakového, ale odtud je to do středu města i k lázním ještě docela daleko, zvlášť pro cestující s kufry (1,5 km). Výhodnější je cestovat do zastávky Luhačovice, pošta

Příjezd osobním autem, parkování

Parkování ve středu města je často možné jen pro hosty lázní, kteří to mají dojednáno v rámci ubytování, jinak můžete parkovat u vlakového nádraží nebo na parkovišti na severním konci ulice Masarykovy, při výjezdu z Luhačovic ve směru na Vizovice. Dále je možnost parkovat v ul. Nádražní. Blízko pramene Aloiska lze v ulici Bílá čtvrť, ale je zde modrá zóna. Viz též zde.  

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Stání je možné na parkovišti na severním konci ulice Masarykovy, při výjezdu z Luhačovic ve směru na Vizovice nebo v ul. Nádražní. 

Přístup pěšky

Z centra jděte 300 - 400 m buď ulicí Bílá čtvrť nebo lesoparkem po červené značce do kopce směrem na východ. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz příchod pro pěší. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pro příchod ve směru od centra, ale i tehdy, když parkujete v ulici Bílá čtvrť, si vezměte doprovod, výjezd je poměrně strmý.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu