Inhalatorium

Lázeňská budova v Luhačovicích


Inhalatorium v Luhačovicích je jedním ze zajímavých objektů, které tvoří lázeňské centrum. 

Stojí jižně od hlavní kolonády na místě starší budovy - rovněž inhalatoria, která byla r. 1922 zbořena a nahrazena novou. Dodnes slouží lázeňským účelům. 

Samotný název napovídá jeho hlavní využití. Uvnitř lázeňští hosté inhalovali páry horké Vincentky, nejznámější luhačovické minerální vody, ale i jiných pramenů. Do budovy byl přímo zaústěn Janův pramen (ale až r. 1987). 

Projekt novostavby vypracoval čáslavský architekt Josef Skřivánek, který je ve městě mj. podepsán na podobě pavilonu pramene Ottovka a pavilonu tenisového klubu. Na podobě budovy spolupracoval s Janem Vodňarukem. V době vzniku se patrně jednalo o největší budovu svého druhu nejen u nás, ale i v porovnání se zahraničím. 

Budova stojí samostatně, má dvě patra, podkroví je obytné, jsou pro ni typické klasicizující fasády a masardová střecha. Při pohledu shora působí vcelku nenápadně, při jejím prohlížení z parku docela mohutně. Budova je osově souměrná. 

Její provozy byly rekonstruovány v l. 2000-2001 tak, že splňují náročná kritéria pro všestrannou lázeňskou léčbu, tedy minerální vody se tady nejen inhalují, ale používají se i k dalším procedurám. 


Podle:

lázeňský dům Inhalatorium - Památkový Katalog (pamatkovykatalog.cz), 14. 9. 2023

inhalatorium Luhačovice (stareluhacovice.cz), 14. 9. 2023

Luhačovice – Inhalatorium - Lázně | Turistika.cz, 14. 9. 2023



Umístění

GPS souřadnice

49°6'19.935"N, 17°45'38.150"E

Adresa

Dr. Palka Blaho 361
Luhačovice 763 26

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Luhačovice
Nadmořská výška
255 m.n.m.
Základní číselné údaje
Inhalatorium bylo postaveno v l. 1922 - 23.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Luhačovice. Jezdí sem osobní vlaky z Újezdce u Luhačovic (Újezdec u Luhačovic leží na hlavní trati Veselí nad Moravou - Bylnice, odbočka je trať Újezdec u Luhačovic - Luhačovice) a rychlíky z Prahy (přes Pardubice, Olomouc, Přerov a Uherské Hradiště).

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Luhačovic jezdí dálkové autobusy např. z Brna a Ostravy, místní linky ze Zlína, Bojkovic, Slavičína a dalších míst. Autobusové nádraží je vedle vlakového, ale odtud je to do středu města i k lázním ještě docela daleko, zvlášť pro cestující s kufry (1,5 km). Výhodnější je cestovat do zastávky Luhačovice, pošta

Příjezd osobním autem, parkování

Parkování ve středu města je často možné jen pro hosty lázní, kteří to mají dojednáno v rámci ubytování, jinak můžete parkovat u vlakového nádraží nebo na parkovišti na severním konci ulice Masarykovy, při výjezdu z Luhačovic ve směru na Vizovice. Dále je možnost parkovat v ul. Nádražní. Viz též zde.  

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Stání je možné na parkovišti na severním konci ulice Masarykovy, při výjezdu z Luhačovic ve směru na Vizovice nebo v ul. Nádražní. 

Přístup pěšky

Příchod od kruhového objezdu na nám. 28. října ulicí dr. Veselého do lázeňského centra.

Od severu od parkoviště je příchod možný parkem podél říčky Šťávnice. 

Příjezd na kole, parkování kol

Jízda na kole lázeňským areálem sice není zakázána, ale v rekreačních špičkách uprostřed léta je u kolonády i jižně od ní velké množství chodců, takže si tady na kole moc neužijete a budete muset svůj bicykl vést. 

Poznámky pro vozíčkáře

Areál lázní je až na výjimky bezbariérový. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu