Kolonáda v Luhačovicích

Centrum lázeňského života ve městě


Lázeňské centrum v Luhačovicích je pestrou směsicí secesních staveb podle projektů Dušana Jurkoviče z počátku 20. století a pozdně funkcionalistických objektů. 

Historizující kolonádu město mělo od konce 19. století. Roku 1940 se vítězem veřejné soutěže na podobu nové kolonády stal brněnský architekt Oskar Poříska. Zvolil funkcionalistický přístup. Jeho návrh byl uskutečněn v l. 1947-50 spolu s dalšími stavbami - Malou kolonádou a halou Vincentky

Novou kolonádu navrhl jako jednoduchou stavbu vedenou v mírném oblouku mezi halou Vincentky a Jurkovičovým domem, který k ní na jižním konci těsně přiléhá, ale překvapivě není s ní spojen žádným krytým průchodem. Kolonáda je podepřena strohými sloupy. Umožňuje přístup k pramenu Vincentky, do obchodů a kaváren v její severní části a současně je jihovýchodním ukončením Lázeňského náměstí. Nevytéká v ní přímo žádný pramen, vývěr Vincentky je přiveden ze sousední haly. 

Agresivita minerálních vod v podzemí kolonády vedla začátkem 21. století k havarijnímu stavu památky. Oprava byla provedena v l. 2016-18. Památkáři a řemeslníci postupovali maximálně citlivě s ohledem na zachování charakteru lázní a obnově funkcionalistického vzhledu, jak ve stavebním, tak v barevném řešení. Kde se nepodařilo zachránit originály, byly zhotoveny repliky. Byla navrácena historická podoba osvětlení a světlíků. 

Obnovená kolonáda působí čistě a vzdušně, jak by si patrně Oskar Poříska přál. Nikdo z navrhovatelů rekonstrukce si ale netroufl propojit funkcionalistickou kolonádu se secesním Jurkovičovým domem. Propojení starého s novým jako např. v Lázních Bohdaneč či v areálu Nemocnice sv. Anny v Brně se nekonalo. Otázkou je, jak by to v Luhačovicích dopadlo. Oba styly zůstaly sice blízké, ale nadále si zachovávají distanc. 

Podle:

Kolonáda Luhačovice, hala Vincentky a lázeňský park | Luhačovice.cz (luhacovice.cz), 24. 4. 2022

kolonáda - Památkový Katalog (pamatkovykatalog.cz), 24. 4. 2022


Umístění

GPS souřadnice

49°6'24.956"N, 17°45'45.381"E

Adresa

Lázeňské náměstí
Luhačovice 763 26

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Luhačovice
Nadmořská výška
253 m.n.m.
Základní číselné údaje
Kolonáda je asi 130 m dlouhá a 12 m široká, byla vybudována v l. 1947-50, renovována v l. 2018-19.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Luhačovice. Jezdí sem osobní vlaky z Újezdce u Luhačovic (Újezdec u Luhačovic leží na hlavní trati Veselí nad Moravou - Bylnice, odbočka je trať Újezdec u Luhačovic - Luhačovice) a rychlíky z Prahy (přes Pardubice, Olomouc, Přerov a Uherské Hradiště). 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Luhačovic jezdí dálkové autobusy např. z Brna a Ostravy, místní linky ze Zlína, Bojkovic, Slavičína a dalších míst. Autobusové nádraží je vedle vlakového, ale odtud je to do středu města i k lázním ještě docela daleko, zvlášť pro cestující s kufry (1,5 km). Výhodnější je cestovat do zastávky Luhačovice, pošta

Příjezd osobním autem, parkování

Parkování ve středu města je často možné jen pro hosty lázní, kteří to mají dojednáno v rámci ubytování, jinak můžete parkovat u vlakového nádraží nebo na parkovišti na severním konci ulice Masarykovy, při výjezdu z Luhačovic ve směru na Vizovice. Dále je možnost parkovat v ul. Nádražní. Viz též zde.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Stání je možné na parkovišti na severním konci ulice Masarykovy, při výjezdu z Luhačovic ve směru na Vizovice nebo v ul. Nádražní. 

Přístup pěšky

Příchod od kruhového objezdu na nám. 28. října ulicí dr. Veselého do lázeňského centra.

Od severu od parkoviště je příchod možný parkem podél říčky Šťávnice. 

Příjezd na kole, parkování kol

Jízda na kole lázeňským areálem sice není zakázána, ale v rekreačních špičkách uprostřed léta je okolo Jurkovičova domu a kolonády velké množství chodců, takže si tady na kole moc neužijete a budete muset svůj bicykl vést. 

Poznámky pro vozíčkáře

Areál lázní je až na výjimky bezbariérový.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu