Pramen doktora Šťastného

Jeden z nejznámějších luhačovických vývěrů, který hojně využívá veřejnost


Pramen Dr. Šťastného, dříve Gejzír, je jedním z nejznámějších vývěrů minerálních vod v Luhačovicích. Najdete ho na jižním konci lázeňského areálu volně při cestičce v parku. Vyvěrá z vrtu, který byl vyhlouben již r. 1929, ale při jeho uskutečňování došlo k erupci vody, která vystřikovala až do výše 20 m. Prvotní radost z nového objevu vystřídalo zklamání, protože pramen snižoval vydatnost ostatních lázeňských zdrojů. Nový pramen tedy musel být přiškrcen, dnes má vydatnost jen 3 l/min. 

Má pozoruhodně vysokou mineralizaci 10 810 mg/l a obsah CO 1391 mg/l a významný podíl kyseliny borité, fluoru, stroncia, jodu, lithia a barya.

Více se též dozvíte pod heslem o prameni Vincentka

Podle: 

Janoška, M. (2011): Minerální prameny v Čechách, na Moravě a ve Slezsku,  Academia Praha, s. 256. 


Umístění

GPS souřadnice

49°6'17.989"N, 17°45'35.672"E

Adresa

Luhačovice 763 26

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Luhačovice
Nadmořská výška
252 m.n.m.
Základní číselné údaje
Celková mineralizace pramene je 10 810 mg/l, vydatnost 3 l/s.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Luhačovice. Jezdí sem osobní vlaky z Újezdce u Luhačovic (Újezdec u Luhačovic leží na hlavní trati Veselí nad Moravou - Bylnice, odbočka je trať Újezdec u Luhačovic - Luhačovice) a rychlíky z Prahy (přes Pardubice, Olomouc, Přerov a Uherské Hradiště). 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Luhačovic jezdí dálkové autobusy např. z Brna a Ostravy, místní linky ze Zlína, Bojkovic, Slavičína a dalších míst. Autobusové nádraží je vedle vlakového, ale odtud je to do středu města i k lázním ještě docela daleko, zvlášť pro cestující s kufry (1,5 km). Výhodnější je cestovat do zastávky Luhačovice, pošta

Příjezd osobním autem, parkování

Parkování ve středu města je často možné jen pro hosty lázní, kteří to mají dojednáno v rámci ubytování, jinak můžete parkovat u vlakového nádraží nebo na parkovišti na severním konci ulice Masarykovy, při výjezdu z Luhačovic ve směru na Vizovice. Dále je možnost parkovat v ul. Nádražní. Viz též zde.  

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Stání je možné na parkovišti na severním konci ulice Masarykovy, při výjezdu z Luhačovic ve směru na Vizovice nebo v ul. Nádražní. 

Přístup pěšky

Příchod od kruhového objezdu na nám. 28. října ulicí dr. Veselého do lázeňského centra.

Od severu od parkoviště je příchod možný parkem podél říčky Šťávnice. 

Příjezd na kole, parkování kol

Jízda na kole lázeňským areálem sice není zakázána, ale v rekreačních špičkách uprostřed léta je tu  velké množství chodců, takže si tady na kole moc neužijete a budete muset svůj bicykl vést. 

Poznámky pro vozíčkáře

Areál lázní je až na výjimky bezbariérový.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu