Lounín

Dubohabrový les, louky a starý sad nad stejnojmennou obcí. Přírodovědně zajímavé místo a téměř kruhový rozhled.


Severně od osady Lounín v okrese Beroun se zvedá nevysoký kopec místně zvaný Vinice. Je z větší části, hlavně na severním úbočí zalesněn, vrchol a jižní svahy tvoří louky a starý sad. Ochránci přírody zde našli důkazy, že krajina pozměněná člověkem může v sobě skrývat značné přírodovědné hodnoty. Protože název Vinice se v mapách nevyskytoval příliš často, pojmenovali chráněné území podle nejbližšího sídla, tedy Lounín

Geologické podloží kopce tvoří silurské a devonské vápenc a břidlice. Jejich stáří a původ je podobný, jako v nedalekém Českém krasu, Lounín je řazen do celku zvaného Barrandien (podle Joachima Barranda tradičně nazvané území tvaru oválu zhruba od Klatov po Český Brod).

Druhou skutečností, která má vliv na neobyčejně zajímavé podmínky Lounína, je podnebí. Panují tady obvykle dlouhá a suchá léta s minimem srážek. Takže ideální místo pro rostliny a živočichy, kteří mají rádi zásadité pH a sucho. Takových lokalit je na Berounsku hodně, Lounín je ale výjimečný tím, že je mimo Český kras a také tím, že "zvládl" působení lidí, v tomto případě dřívější hospodaření na loukách, v sadu a v lese. 

Na severním svahu Lounína roste dubohabrový les (dub zimní - Quercus petraea, habr obecný - Carpinus
betulus) se slabě vyvinutým keřovým patrem, na vrcholu a na jižních svazích jsou trávníky a starý sad, který je místy prostoupen ostrůvky křovin, mezi nimiž vyniknou jalovce. Křoviny ale nemohou zaujmout místa trávníků, protože za normálních okolností potřebují hlubší půdy. Ty ale na vrcholu Lounína nejsou. Trávníky na vrcholu patří díky tomu mezi přírodovědně nejzachovalejší v širokém okolí. Rostou tu velmi zajímavé botanické druhy např. bělozářka větevnatá (Anthericum ramosum), chrpa chlumní (Centaurea triumfettii) či koniklec luční český (Pulsatilla pratensis subsp. bohemica). 

Na vrcholu nacházejí entomologové rozličné druhy brouků, např. střevlíky, ale také roháče obecného, je tu i zlatohlávek zlatý (Cetonia aurata). Lounín vyhovuje životu mnoha druhů ptáků i savců - za běžný považovat  výskyt lasice hranostaje (Mustela erminea), kuny lesní (Martes martes), kuny skalní (Martes foina), jezevce lesního (Meles meles) a lišky obecné (Vulpes vulpes).

Lounín je harmonickou ukázkou kulturní krajiny málo pozměněné negativními vlivy posledních desetiletí.

Při západním konci chráněného území se nachází turistické rozcestí, z něhož vede zelená značka na Koukolovu horu a červená ve směru Zdice - Lounín - Málkov - Želkovice - Neumětely. V sedle jižně pod vrcholem je hezké turistické odpočívadlo. 

Podle:

https://drusop.nature.cz/ost/archiv/plany_pece/index.php?frame&ID=25728, 16. 6. 2020

http://www.nature.cz/natura2000-design3/web_lokality.php?cast=1805&akce=karta&id=1000143717, 24. 6. 2020


Umístění

GPS souřadnice

49°54'30.364"N, 14°0'53.235"E

Adresa

Lounín
Tmaň 267 21

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Tmaň, Lounín
Nadmořská výška
345 m.n.m. - 436 m.n.m.
Základní číselné údaje
Chráněné území zaujímá rozlohu asi 19,2 ha. Bylo vyhlášeno r. 2013.
Kategorie chráněného území
Přírodní památka Lounín

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Zdice nebo Beroun

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z Berouna jeďte jakýmkoli autobusem ve směru Tmaň a Suchomasty. Některé spoje jedou přes osadu Lounín, některé ji míjejí, ale všechny zastavují ve vesnici Tmaň. Podle toho, jakým spojem vyjedete, vystupte v zastávce Tmaň, Lounín nebo Tmaň, nad školou. V pracovní dny je spojení docela rozumné, o víkendu jezdí autobusů velmi málo. 

Ze Zdic na Lounín nebo do Tmaně autobusy nejezdí. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze v osadě Lounín, např. v ulici Travnatka. K vrcholu Lounína vede polní cesta, u níž stojí dům, takže sem není zákaz vjezdu. Na sever ze zástavby osady vede asfaltová silnička (s červenou turistickou značkou), po níž lze přijet až do sedla pod vrcholem. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme parkovat na okraji zástavby Lounína na západním konci ulice Travnatka. Úzkou ulicí severně ze zástavby osady se nepouštějte. 

Přístup pěšky

Ze Zdic, žst.: po červené značce nejdříve po silnici přes říčku Litavku a pak mírným stoupáním lesem asi 2,8 km. 

Z Koukolovy hory: po zelené značce přes osadu Slavíky asi 2,2 km. 

Z Neumětel: po málo používané červené značce přes hřbet Housina asi 8,5 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Sedlo pod vrcholem je dostupné po asfaltce ze zástavby Lounína. Přístupová pěšina ze Zdic po červené značce je sjízdná pro horská kola, ale výjezd není úplně jednoduchý, podobně je tomu, pokud pojedete po zelené značce ze Slavík. 

Poznámky pro vozíčkáře

Sedlo pod vrcholem zvládnete, pokud přijedete autem, nahoru se ale nedostanete. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu