Rybník Buňkov

Rozlehlá vodní plocha a kemp v obci Břehy u Přelouče


Když se obyvatelé obce Břehy na Přeloučsku v 60. letech 20. století dozvěděli, že na místě neproduktivních luk u vesnice se má založit skládka odpadu, začali se pod vedením tehdejšího místního národního výboru v záležitosti silně angažovat. O skládkování odpadů měla zájem chemická továrna v Semtíně a tepelná elektrárna ve Chvaleticích. 

Tehdy občany a hlavně rybáře  napadlo, že u vesnice místo skládky založí rybník Buňkov s rekreačním zázemím. Chov ryb ale také měl být jednou z předností chystaného plánu. 

Je zajímavé, že v době, kdy se rybníky v Česku vůbec nebudovaly (na Pardubicku naposledy v 16. století) a kdy vládl normalizační socialismus, občanům plán vyšel. Rybník vznikl v přirozené krajinné depresi, takže nevyžadoval nijak mohutnou těžbu zeminy. Jen na jednom z okrajů byl vykácen kus lesa. Na severní straně se počítalo s pěší spojkou mezi obcí Břehy a místní částí Výrov, na jihozápadním břehu se měl vystavět autokemp. Kromě "velkého" rybníka měl být pod hrází ještě vybudován malý, třecí rybník. 

Dílo bylo zkolaudováno r. 1973, kemp byl otevřen r. 1978, malý třecí rybník až r. 2013. 

Rybník má asi 3 m vysokou, 4 až 8 m širokou a asi 750 m dlouhou hráz.

Kemp Buňkov je otevřen sezónně od května do října. Nabízí ubytování v pevných budovách, v karavanech nebo ve vlastních stanech. V letních vedrech je výhodou, že stan nebo karavan si můžete postavit pod stromy nebo přímo v lese. Pláž u rybníka je travnatá. Jak už je v Česku obvyklé, uprostřed kempu je hospoda s přístřeškem, kde se často scházejí trampové nebo vodáci (nedaleko vede Opatovický kanál) nebo jiní lidé jen tak ke zpěvu a debatování. Komu to vadí, ubytuje se ve vzdálenější části kempu. Hygienické zázemí v pevné budově i v kontejnerovém přístřešku jsme při naší redakční návštěvě r. 2020 shledali jako solidní, vyhovující. 

Voda v rybníce ale nevyniká přílišnou čistotou. Proto někteří rekreanti mají s sebou kola a jezdí se koupat k nedalekým pískovnám - Mělické a Lohenické, kde je voda kvalitnější (ale v tamějších kempech není hygienické zázemí nic moc).

Po hrázi a kolem kempu vede pěší stezka a také cyklotrasa č. 2 - Labská stezka. Kolem rybníka se můžete projít po naučné stezce, která mj. využívá pěší spojku na severní břehu, jak píšeme výše. 
     
Podle:

Naučné tabule na severním břehu, květen 2020. 
     
     


Umístění

GPS souřadnice

50°3'12.979"N, 15°35'12.816"E

Adresa

Lohenice
Přelouč, Břehy 535 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Břehy, Lohenice u Přelouče
Nadmořská výška
211 m.n.m.
Základní číselné údaje
Rybník zaujímá plochu 51,7 ha (vlastní měření). Byl vybudován r. 1973. Největší hloubka rybníka je 3 m (u hráze). Hráz má délku 750 m. Malý rybník Třecí pod hrází byl vybudován r. 2013.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Přelouč a pak pokračujte autobusem nebo pěšky. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

K východišti značených cest, které vedou v blízkosti rybníka Buňkov nebo Sopřečského kanálu se dostanete autobusovými linkami z Hradce Králové, Přelouče nebo Lázní Bohdaneč. Vystupte na zastávce Břehy, Výrov.  
Pokud chcete do kempu, pak vystupte v zastávce Břehy, Festovna. 

Příjezd osobním autem, parkování

Zaparkovat můžete před kempem nebo u mlýna v místní části Výrov na východišti značených cest. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Zaparkovat můžete před kempem. 

Přístup pěšky

Doporučujeme obejít si rybník Buňkov po naučné stezce nebo jít z kempu po hrázi k Lohenické pískovně. 

Příjezd na kole, parkování kol

Po hrázi rybníka a kolem kempu vede dálková cyklotrasa č. 2 - Labská stezka. Okolí rybníka je vhodné pro cyklistické výlety v rovinatých terénech. Nejsou ale tady cyklostezky, jak je známe např. z blízkých Pardubic. 

Poznámky pro vozíčkáře

Stezky v okolí rybníka ani kemp nejsou bezbariérové. Překážky nemá jen venkovní zahrádka hospody v kempu. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu