Výhled na Prokopské údolí

Krásná přírodní scenérie v hlavním městě


Prokopské údolí je bezesporu jedním z krajinářsky nejpůsobivějších míst na území hlavního města Prahy. Doporučujeme projít je celé z Prahy-Řeporyjí do Prahy-Hlubočep (nebo obráceně) a přitom krátce odbočit na Hlubočepské jezírko a také na Hlubočepské plotny. V dolní části údolí milovníci železnic budou zajisté obdivovat dva viadukty - Dolní a Horní na trati zvané Pražský Semmering. 

Pokud ale chcete vidět dolní část Prokopského údolí z vyvýšené pespektivy, doporučujeme vylézt na stráň nad Hlubočepskými plotnami. Uvidíte část města, které dominují paneláky sídliště Barrandov a dalších sídlišť na obzoru na opačném břehu Vltavy. Z některých míst na stráni, nejlépe blízko lomových hran, uvidíte také Horní viadukt. (Pozor na bezpečnost pohybu.)

Pokud si odmyslíte věžové stavby sídlišť a ne vždy šťastně vedené komunikace, pak vpravo vás jednoznačně nejvíce upoutá pohled do Prokopského údolí. Když si levou stranu horizontu zakryjete rukou, jako byste ani nebyli v Praze. Při pohledu vzhůru budete obdivovat zbytky zachovaných přírodních stepí, které jsou blízko zástavby hlavního města také unikátem.


Umístění

GPS souřadnice

50°2'30.747"N, 14°23'0.183"E

Adresa

Praha 5 - Jinonice
Praha 158 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Jinonice
Nadmořská výška
240 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Praha - Smíchov a dále pokračujte autobusem nebo jeďte do žel. zast. Praha - Hlubočepy na trati Praha - Smíchov - Rudná u Prahy - Beroun nebo do žel. zast. Praha - Žvahov na trati Praha - Smíchov - Hostivice.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte busem č. 120 nebo 258 do zastávky Nádraží Hlubočepy

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze např. v ulici Hlubočepské západně od viaduktu

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Do ulice Hlubočepské autobusem nejezděte, nemuseli byste se v ní otočit. Bus může účastníky akce vyložit a čekat na ně při železničním přejezdu v ulici Slivenecká. R. 2020 tam byla volná plocha. Také můžete zorganizovat pěší výlet až do Prahy - Řeporyjí po zelené značce. Bus pak může čekat v Řeporyjích.  

Přístup pěšky

Poblíž vyhlídkového místa vede zelená značka z Hlubočep do Řeporyjí, tento výlet měří asi 8 km. 

K lokalitě se nejlépe dostanete ulicí Na Placích. Odbočte ze zelané značky, jděte okolo skalničkové zahrady asi 120 m vzhůru a pak odbočte vpravo pěšinami. Takto se dostanete do lomu k Hlubočepským plotnám. Pokud odbočíte některou z pěšinek nad ně, dostanete se k vyhlídkovému místu. 

Příjezd na kole, parkování kol

Na kole se k vyhlídkovému místu nedostanete. Ale můžete po přístupových pěšinách kolo vést. 

Poznámky pro vozíčkáře

Lokalita není pro vozíčkáře dostupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu