Hájovna u Lipůvky

Orientační bod na okraji Hořického hřbetu


Hájovna u Lipůvky je poměrně rozsáhlým objektem v majetku města Brna. Symbolicky střeží vstup do lesa Hořického hřbetu východně od obce na okraji malé chatové osady. Je současně orientačním bodem a nejzazším místem, kam lze v tomto směru dojet autem. Ve směru od Lipůvky lze odtud k východu pokračovat na kole nebo pěšky po červené značce k pomníku Josefa Šotoly a pak k Blansku nebo také jít po neznačené lesní cestě jižně od cesty s červenou značkou. Zde po 1,3 km dorazíte na zelenou značku severně od Svinošic. 

Lesy okolo hájovny poskytují velké množství příležitostí pro výlety. Ještě více než pěšími jsou oblíbeny cyklisty. Vede jimi větší množství lesních asfaltek. Dobře tudy dojedete do Hořic nad Blanskem anebo do Černé Hory. 


Umístění

GPS souřadnice

49°20'43.673"N, 16°33'51.119"E

Adresa

Lipůvka 679 22

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Lipůvka
Nadmořská výška
450 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte buď do žel. zast. Blansko-město na trati Brno - Česká Třebová nebo do žst Kuřim na trati Brno-Havlíčkův Brod. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Výchozím bodem výletu do oblasti východně od Lipůvky může být buď Blansko nebo Lipůvka. Do Lipůvky se dostanete např. autobusem 301 od nádraží Brno-Královo Pole nebo 152 (linka Blansko žst - Kuřim žst). 

Příjezd osobním autem, parkování

Výhodně lze parkovat na východním konci zástavby Lipůvky v lese u chat při červené značce (49°20'40.637"N, 16°33'42.924"E). Přímo u hájovny parkuje hodně strojů lesní techniky, zde zastavit s autem sice můžete, ale nedoporučujeme to. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

K hájovně nebo k chatám při červené značce východně od Lipůvky se autobus nedostane. Musíte účastníky akce vyložit již ve vsi. Mohou se projít do Blanska, Hořic nebo do Černé Hory, kde na ně řidič počká. 

Přístup pěšky

Okolo hájovny vede červená značka Lipůvka - Blansko. Z Lipůvky, autobusové zastávky je to k hájovně asi 1 km, z Blanska města žel zast. je to 7 km. Obojí vesměs do kopce, převažuje cesta po lesních asfaltkách. 

Příjezd na kole, parkování kol

 K hájovně se dostanete podobně jako pěší. Vede sem lesní asfaltová silnice z Lipůvky. Po Hořickém hřbetu vede ještě mnoho jiných lesních asfaltek, např. se odtud dostanete takto do Černé Hory nebo do Hořic. 

Poznámky pro vozíčkáře

Jeďte autem na výše popsané místo vhodné k parkování a pak se můžete (s fyzicky dobře vybaveným doprovodem) vydat k hájovně anebo až k pomníku Josefa Šotoly

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu