Zastávka Amerika

Turistické odpočívadlo u železničního přejezdu mezi lomem Velká Amerika a obcí Mořina.


Mezi lomem Velká Amerika a Mořinou na Berounsku v Chráněné krajinné oblasti Český kras vede polní cesta. Klub českých turistů na ní vyznačil žlutou pěší trasu a tím reagoval na zcela změněné poměry u lomu Velká a Malá Amerika po r. 1989. 

Dříve o fenoménu jámových lomů u Mořiny věděl jen poměrně úzký okruh trampů, turistů a vyznavačů koupání - přestože od ukončení těžby byl do lomů vstup zakázán. Konflikty v lomech byly velmi časté. Policisté pokutovali lidi, kteří do lomů vstupovali, ať už kvůli tomu, že procházeli štolami nebo že se chodili do čistých lomových vod koupat. Bylo to životu nebezpečné. Mnoho lidí se na Amerikách zřítilo ze skály nebo se utopilo. Ani výlety do štol nebyly bez nebezpečí. Ve štolách byly časté závaly. Turistické stezky k Amerikám nevedly, vládnoucí režim raději výlet k lomům nepropagoval. Asi to bylo dobře. 

Po roce 1989 trampové z Ameriky (ale i odjinud) odešli. Proč se to stalo, je námětem pro rozsáhlou studii a dodnes nikdo nedal vyčerpávající odpověď. Jisté je, že místo nich se k Amerikám nahrnuli komerční výletníci. Parkovací plochy u silnice blízko Mořiny začaly být plné, místní podnikatel tam začal prodávat zmrzlinu a na výlet okolo krásných jámových lomů se začaly dostávat davy. Je to dobře?

Pak Klub českých turistů vyznačil mezi Mořinou, lomem Velká Amerika, Mexiko, Malá Amerika a dubem Sedmi bratří žlutě značenou pěší trasu. Tím se alespoň pohyb davů usměrnil. Turisté by bez značené trasy pouhým pohybem v přírodě ničili cenné partie CHKO Český kras. 

Mezi Mořinou a lomem Velká Amerika žlutá značka křižuje vlečku do lomu na vápenec. Trať je pozůstatkem Kladensko-nučické dráhy, která byla zprovozněna r. 1958 v úseku Kladno - Nučice dlouhém 22,7 km. Na trati se vozila z Nučic do Kladna železná ruda. Bylo na ní zajímavé, že se úrovňově křížila s jinou tratí - Buštěhradskou dráhou. Naopak s tratí Praha - Rudná - Beroun se křížila mimoúrovňově, ale až od r. 1900, kdy byla zprovozněna 12,5 km dlouhá vlečka z vápencových lomů u Mořiny do Nučic. Zatímco trať Nučice - Kladno byla r. 1968 zrušena, vlečka je stále provozována. Je na ní poměrně čilý provoz nákladních vlaků naložených vápencem, který je obvykle určen k odsíření severočeských elektráren. 

Na křížení žlutě značené stezky a vlečky někoho napadlo instalovat zastřešené turistické odpočívadlo - lavičky a stůl, což lze považovat za rozumný nápad. Otevírá se odtud hezký výhled na Mořinu a možná se dočkáte i dunícího vlaku, který plní bohulibý účel, že veze surovinu k nápravě škod, které vznikají při spalováním hnědého uhlí, hlavně v severních Čechách. Vlak dojede do předávacího nádraží Hořelice a pak po státní trati ke konečnému odběrateli. 

Podle:

http://frantiseknyklicek.sweb.cz/vypravy/kladno-nucice.htm, 17. 9. 2020

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kladensko-nu%C4%8Dick%C3%A1_dr%C3%A1ha, 17. 9. 2020

https://www.lomy-morina.cz/provoz-morina/, 17. 9. 2020

https://www.youtube.com/watch?v=UTvXaKUGhY0, 18. 9. 2020


Umístění

GPS souřadnice

49°57'30.034"N, 14°12'23.674"E

Adresa

Mořina 267 17

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Mořina
Nadmořská výška
380 m.n.m.
Základní číselné údaje
Vlečka Hořelice - lom Mořina byla zprovozněna r. 1900.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Český kras

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Karlštejn na trati Praha - Zadní Třebaň - Beroun. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Výlet k Malé či Velké Americe můžete začít i na Mořině. Na Mořinu se dostanete nejlépe z Prahy - Zličína autobusem č. 311. Vystupte na zastávce Mořina, lom odb. nebo na zastávce Mořina (pod židovským hřbitovem).

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat můžete u Velké Ameriky nebo v uličkách pod židovským hřbitovem na Mořině. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme parkovat ve středu obce Mořina. 

Přístup pěšky

Popisované místo najdete na žluté značce mezi lomem Velká Amerika a obcí Mořina. 

Příjezd na kole, parkování kol

Žlutě značená cesta Velká Amerika - Mořina je sjízdná pro horská kola. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkáři žlutě značenou stezku Mořina - Velká Amerika zvládnou, ale jen za suchého počasí a s doprovodem, který jim pomůže hlavně překonat příkrý spád a též terénní překážky v křoví u lomu Velká Amerika.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu