U Obrázku

Lesní rozcestí mezi Rosicemi a Babicemi


Mezi Rosicemi a Babicemi v okrese Brno-venkov se místním lidem podařilo obnovit starou polní cestu a vzkřísit téměř zapomenutou legendu. 

Při okraji lesa věřící pověsili na stromy svaté obrázky, jimiž chtěli vyjádřit svůj dík Bohu za záchranu chlapce, který vylezl na borovici, spadl z ní a nic se mu nestalo. Místo získalo jméno U Obrázku. Tolik legenda.

Skutečný život probíhal tak, že chodili tudy pěšky lidé oběma směry. Nikoli za turistikou jako dnes, ale za prací. Do Rosic docházeli z Babic dělníci do sklárny a mlýna (sbírka rosického skla je instalována v Rosicích na zámku), naopak z Rosic do Babic a dál do Zbýšova chodili pracovat do dolů. Zřejmě se po cestě často potkávali, takže byly příležitosti pro sousedské rozhovory. Z Babic do Rosic také mířilo hodně lidí do kostela. Prý se u nádraží ze zablácených bot přezouvali do svátečních a při cestě zpět opačně. Boty mezitím měli schovány v křoví. 

Doba socialismu ekologii příliš nepřála. První ranou krajině bylo rozorání mezí a scelování pozemků v 50. letech, ale zemědělským technokratům to nestačilo a v 70. letech pokračovali rušením polních cest, remízků a hájků. Vznikaly obrovité lány. Polní cesta mezi Babicemi a Rosicemi byla zaorána a existovala jen v katastrálních mapách. Po r. 1989 ji místní lidé nechali obnovit a vysázeli u ní jednořadou stromovou alej. Na křižovatce U Obrázku dnes najdeme turistický přístřešek a zastavení naučné stezky Obora, která má začátek a konec v Rosicích v ulici Zbýšovské. 


Podle:

Informační tabule v místě U Obrázku, červenec 2020

      


Umístění

GPS souřadnice

49°10'30.747"N, 16°22'20.001"E

Adresa

Rosice 665 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Rosice u Brna
Nadmořská výška
397 m.n.m.
Základní číselné údaje
Alej mezi Rosicemi a Babicemi má dvě větve. Delší, hlavní měří 765 m a roste v ní 47 stromů, kratší, odbočná 245 m. V ní roste 16 stromů.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žel. zast. Rosice. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte do Rosic. Jezdí sem hned několik autobusových linek, např. č. 405 z Brna, Nemocnice Bohunice. Vystupte na zastávce Rosice, Trávníky. Pokud byste hledali úplně nejbližší zastávku, pak je to Rosice, těstárny, což je vedle železniční zastávky, odkud jezdí linka 421 směr Lukovany. Vystupte v zastávce Babice u Rosic. 

Příjezd osobním autem, parkování

Zaparkujte v jižní části Rosic těsně před zákazem vjezdu. Začíná tady naučná stezka Obora, kterou doporučujeme projít. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobusem do jižní části Rosic nejezděte, mohli byste mít problém s otočením vozu. Lidé musí vystoupit u železniční zastávky. Také je můžete vyložit v Babicích. 

Přístup pěšky

Doporučujeme projít si naučnou stezku Obora, která má víceméně okružní ráz s jednou dlouhou odbočnou větví. Rozcestí U Obrázku je místem, kde se větev odpojuje od základního okruhu. Naučná stezka začíná v jižní části Rosic, kam dojdete snadno pěšky z centra (zastávka busu Rosice, Trávníky) nebo od železniční zastávky. 

K naučné stezce můžete přijít i z Babic, ale cesta z jižní části Rosic je lepší.  

Místem U Obrázku vede od r. 2020 žlutá značka Rosice, žel. zast. - Babice. 

Do rosické Obory chodí velmi málo lidí, cesty na stezce jsou málo znatelné. V létě jsou některé úseky zarostlé a špatně průchodné. 

Příjezd na kole, parkování kol

Naučná stezka je sice sjízdná na horském kole, ale jsou na ní úseky, kde budete bicykl vést. Nejlepší příjezd k místu U Obrázku je od Babic. 

Poznámky pro vozíčkáře

Místo U Obrázku a s ním i celá naučná stezka nejsou dostupné pro vozíčkáře. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu