Výhled z kopce severovýchodně od Lelekovic

Zajímavé, málo známé zastavení u Brna


Lelekovice jsou obcí, která je výchozím bodem pro výlety na Babí lom. Na rozhlednu na slepencovém skalnatém hřebeni míří poměrně velké množství turistů. Někteří si také všimnou, že přímo ve středu obce jsou k vidění místa, kde kdysi stával hrad, ale víc zájmu vyvolává hospoda, zvlášť při čekání na autobus. Cesty na návrší severovýchodně od centra zástavby jsou návštěvníky "nepolíbeny", ačkoli místní zde instalovali na začátku 21. století kříž a směrovky ke studánce. 

Z návrší severovýchodně od Lelekovic uvidíte přehledně hřbet Sychrova a Velké Baby a nalevo od nich Brno, konkrétně městské části Řečkovice a Královo Pole. Bude-li výborná dohlednost, pak za Brnem (ve vzdálenosti asi 50 km) vystupují kopce Pálavy. Míst, které poskytnou výhled, je přitom na návrší hned několik. Jedno najdete u lesa u křížku a jedno podstatně blíž zástavby.

Za dokonalým kruhovým rozhledem se ale musíte vypravit na rozhlednu Babí lom


Umístění

GPS souřadnice

49°17'42.766"N, 16°35'8.494"E

Adresa

Lelekovice 664 31

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Lelekovice
Nadmořská výška
383 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční zastávka se jmenuje Česká (na trati Brno - Havlíčkův Brod).

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z Brna, Králova Pole, nádraží do Lelekovic jezdí autobus 41 a z Kuřimi, žel. st. autobus 310. V Kuřimi si dejte pozor, abyste nastupovali na autobus správného čísla s konečnou buď ve Vranově nebo v Lelekovicích. Vystupte v zastávce Lelekovice, náves.

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte do středu Lelekovic, kde zaparkujte. Pokud byste chtěli dojet autem ještě blíž, pak pokračujte uličkou Za Kostelem, na jejímž konci je malé parkoviště. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Jeďte do středu Lelekovic, kde zaparkujte.

Přístup pěšky

Ze středu Lelekovic jděte uličkou Za Kostelem, která v serpentině stoupá nad obec. Jakmile skončí, pokračujte plynule navazující polní cestou. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz pokyny pro pěší. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vyhlídka není pro vozíčkáře dostupná. Jedině tehdy, pokud byste přijeli terénním automobilem. 


Rady a tipy

Doporučujeme výlet Lelekovice - neznačenou cestou k popisovanému výhledu, pak pokračujte do lesa, až narazíte na zelenou značku. Po ní jděte k Lesním školkám, pak doleva po červené k Lelkovadlu a pak přes Babí lom zpět do Lelekovic. Dvouhodinový až půldenní výlet. 


Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu