Cukrák

Známý televizní vysílač na hoře Kopanina u Prahy


Do roku 1959 byl severovýchodní okraj Brd naprosto nezajímavý. Návrší Kopanina bylo "tuctovým" kopcem, ale stavba jednoho z nejzajímavějších vysílačů tehdejšího Československa všechno změnila. Nová věž dostala jméno Cukrák. Svým umístěním byla a je ideální pro šíření signálu v Praze a jejím jihozápadním okolí. 

Stavba věže trvala dva roky, vysílač byl uveden do provozu 26. 11. 1961. 

Dnes je na věži umístěno 120 antén pro šíření signálu všech celoplošných televizí, záchranné služby, hasičů, policie, rozhlasu, mobilních operátorů a dalších institucí. S umístěním antén souvisí drátěný prstence ve výšce 38 m. Slouží k záchytů padajícího ledu, který se v zimě usazuje na některých anténách. (Některé jsou proti tomuto jevu chráněny ohřevem nebo proudem vzduchu). 

Věž má kovovou konstrukci zapuštěnou do 12 m hlubokých betonových základů. Je obalena 6 mm tlustým kovovým plechem, který je natřen speciální barvou. Uvnitř jezdí výtah do výšky 137 m. 

V l. 1974-75 byl vysílač rekonstruován. Horní část byla uříznuta a místo ní byl nasazen nový díl a laminátový nástavec. Po této operaci bylo v České republice spuštěno vysílání druhého TV kanálu dnes známého jako ČT 2. Další úpravy porběhly za pomoci vrtulníku také r. 2002. 

Vysílač samozřejmě potřebuje významný přívod elektrické energie. Pro případ jejího výpadku má k dispozici dva dieselagregáty, každý po 360 kW. 

Stavba je jištěna proti výkyvům ze svislé polohy speciálními závažími. Jedno z nich je např. ve výšce 142 m, váží 2,5 t. Další dvě jsou umístěna na vrcholu věže. 

Zvláštností místností ve věži je jejich vytápění. Používá se k němu odpadní teplo, které vysílač produkuje. 

Pozemky, na nichž stojí věž, jsou oploceny, veřejnost nemá dovnitř přístup. A tak jen můžeme závidět obsluze, která se může kochat výhledem na celé střední Čechy, do Povltaví, na České středohoří nebo za výjimečné dohlednosti do Krkonoš. 

Ale pokud chcete zažít ohromující pocit z výšky, zajděte si do Prahy na Žižkovskou televizní věž, která je upravena pro návštěvy veřejnosti.  

Podle:

http://www.brdy.org/content/view/90/67/, 4. 11. 2020

https://www.turistika.cz/mista/cukrak/detail, 4. 11. 2020


Umístění

GPS souřadnice

49°56'11.654"N, 14°21'20.852"E

Adresa

Jíloviště 252 02

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Jíloviště
Nadmořská výška
399 m.n.m.
Základní číselné údaje
Výška televizní věže Cukrák je 195 m (podle některých zdrojů 220 m). Průměr stavby u paty je 12 m. Stavba probíhala v l. 1959-61.

Přístup

Příjezd vlakem

Pro výlet vlakem doporučujeme jet do zastávky Černošice nebo Všenory na trati Praha - Zadní Třebaň - Beroun. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Přímo pod vysílačem vede rychlostní komunikace, po níž jezdí autobusy na linkách mezi Prahou a Mníškem pod Brdy. Některé spoje míří až do Dobříše nebo Příbrami. Některé ale tudy projíždějí, zastávku se jménem Jíloviště, Cukrák mají jen vybrané spoje. 

Problémem je, že si musíte vybrat spoj jedoucí z Prahy, nikoli opačně. Ze zastávky na druhé straně čtyřproudové silnice se nedá k vysílači dostat, v blízkosti není přechod, podchod ani nadchod. 

Příjezd osobním autem, parkování

U Cukráku lze zaparkovat na odpočívadle u rychlostní komunikace. Musíte ale jet směrem z Prahy, nikoli naopak. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

U Cukráku lze zaparkovat na odpočívadle u rychlostní komunikace. Musíte ale jet směrem z Prahy, nikoli naopak. 

Přístup pěšky

Z odpočívadla u rychlostní komunikace: asi 250 m po lesní cestě. 

Z Černošic, žel. zast.: jděte po žluté značce nejdříve přes Berounku, pak proti toku a nakonec lesem vzhůru. Asi 4,5 km. 

Ze Všenor, žel. zast.: jděte po zelené značce přes Jíloviště asi 5 km. 

Červeně značená hřebenovka Praha-Zbraslav - Jince vede na druhé straně silnice a není možnost sejít z ní k Cukráku a vidět Cukrák z těsné blízkosti.

Asi nejlepší pohled na vysílač je od křižovatky žluté a zelené značky. 

Příjezd na kole, parkování kol

Zelená a žlutá značka jsou sjízdné pro horská kola, ale počítejte s tím, že občas vaše bicykly budete nuceni vést. 

Poznámky pro vozíčkáře

Když si vezmete fyzicky zdatný doprovod a obrníte se trpělivostí, pak krátkou cestu od odpočívadla k výhledu na Cukrák zvládnete. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu