Historický střed města Bad Urach

Soubor mimořádně krásných hrázděných domů


Bad Urach je město v Německu, přesněji řečeno ve spolkové zemi Bádensko-Würtenbersko, v pohoří Švábský Jura, při řece Erms, jižně od dálnice A8 zrhuba na polovině cesty mezi Stuttgartem a Ulmem. 

Město známo překrásným centrem, které je tvořeno mohutnými hrázděnými domy jednotného slohu, dále lázněmi, wellness službami, nádherným přírodním okolím a zámkem téměř ve středu historické zástavby. 

Oblast kolem města byla osídlena již v době kamenné, kdy okolní jeskyně poskytovaly útočiště dávným obyvatelům. Hrad nad městem existoval od r. 1025 do 18. století. V letech 1442 až 1482 bylo město sídlem würtenberských vévodů. Vyhnuly se mu všechny armády obou světových válek, takže zástavba v centru neutrpěla žádné škody a stala se učebnicovým vzorem pro odborníky na hrázděné stavby a turistickým lákadlem pro běžné návštěvníky. 

Oblast okolo města byla v geologické minulosti vulkanicky aktivní. Dozvukem sopečné činnosti je silný pramen minerální vody o teplotě 61°C, který vyvěrá na tektonické poruše. Díky němu vznikly na okraji města lázně. Nemají sice dlouhou historii (ůlázeňský status město obdrželo až r. 1983), ale vykazují rychlý rozvoj. Například roku 2012 bylo v Bad Urachu evidováno přes 360 000 hotelových přenocování. 

Střed města tvoří historické tržiště (Marktplatz) s mohutnými hrázděnými domy z 15. a 16. století.

Zámek má název Rezidenzschloss. Patřil hrabatům z Würtenbergu-Urachu. Interiéry jsou směsicí gotiky, renasance a baroka, v jedné z místností je unikátní expozice historicých saní a na jiném místě můžete obdivovat Zlatý pokoj, jednu z nejhezčích místností svého druhu na území Německa. 

Kostel sv. Amanda (Amanduskirche) byl postaven r. 1477 v gotickém slohu. Modlitební stůl je ještě o 5 let starší. Uvnitř najdete mj. kazatelnu, mimořádné dílo německých mistrů, a křtitelnici z r. 1518, dílo sochaře Christopha von Urach. 

Pokud se vypravíte do okolí, určitě nevynechejte vodopád (Uracher Wassefall), bývalou sopku Runderberg a zříceninu hradu Hohenurach. Kostel sv. Amanda pochází z roku 1477 a byl postaven v gotickém slohu pro Eberharda Vosatého. Jeho honosný modlitební stůl pochází z roku 1472. Kazatelna je zdobena postavami světců a církevních otců a je považována za významné dílo německého kamenářství. Křtitelnice z roku 1518 je dílem sochaře Christopha von Urach.



Podle:

Bad Urach – Wikipedie (wikipedia.org), 18. 10. 2023




Umístění

GPS souřadnice

48°29'34.867"N, 9°23'58.025"E

Adresa

Bad Urach 72574

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
460 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Bad Urach je konečnou stanicí na místní trati, která sem vede z Metzingenu. Nádraží je blízko centra. Cestování z Česka sice teoreticky je možné, ale je při něm nutno několikrát přestupovat. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobusové nádraží se nachází vedle vlakového. Bad Urach je přirozeným cílem linek z okolí. 

Příjezd osobním autem, parkování

Placené parkoviště je na několika místech ve městě, nejvyužívanější je prostor vedle autobusového a vlakového nádraží. 

Přístup pěšky

Od nádraží do centra cestu najdete velmi snadno. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz příchod pro pěší. 

Poznámky pro vozíčkáře

Město leží v údolní nivě. Pohyb v centru lze uskutečnit téměř bez překážek. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu