Park na Kraví hoře v Brně

Místo pro odpočinek na vrcholu poblíž hvězdárny a planetária


Park na Kraví hoře je ideálním místem pro krátkodobou rekreaci občanů Brna, ale často sem přicházejí i návštěvníci odjinud. 

Trávníky a ostrůvkovitá zeleň sem byly vysázeny v 50. a 60. letech 20. století na místě bývalé pastviny. Svah směrem na sever nebylo možné upravit parkově, protože jej měli obsazen zahrádkáři a také vojenské katedry brněnských vysokých škol. Dnes tyto nízké budovy patří Vysokému učení technickému. Mezi koloniemi zahrádkářů a budovami VUT vedou spojovací cestičky, které může používat i veřejnost. 

Dominantu Kraví hory tvoří budovy Hvězdárny a planetária, špičkového vědeckého pracoviště a současně sídlo týmu odborníků, kteří neúnavně za pomoci dokonalé techniky popularizují přírodní vědy. 

Prostory u hvězdárny nabízejí jednoduchá pozorování dalekohledy nebo imitace pokusů, pohledy do spektroskopu či další lákadla pro děti i dospělé. 

Jižní svahy s výhledem na náměstí Míru a kostel sv. Augustina jsou upraveny pro veřejnost. Lidé zde za příhodných dnů volně odpočívají na dekách, mohou použít venkovní gril, velký zájem je o volejbalové hřiště. Zajímavým prvkem je přírodní biotopový rybníček. Východním směrem přes silnici se stalo velkým lákadlem další hřiště pro malý fotbálek a psí cvičiště. Řada návštěvníků sem jezdí do bazénu a na koupaliště

Pokud půjdete tímto směrem ještě dál, rozprostře se před vámi neobyčejný výhled na Špilberk a nad baseballovým hřištěm výhled na severní část Brna, sídliště Líšeň a lom Hády

Na podzim je Kraví hora přitažlivá pro pouštění draků a v zimě se tu sáňkuje. 

Pořadatelé různých akcí si všimli přitažlivosti parku, a proto sem umísťují své události. Startují odtud balóny, někdy se odpalují ohňostroje, pořádají se tu setkání u příležitosti slunovratu, r. 2022 zde za obrovského zájmu veřejnosti proběhl Festival planet. 

Park na Kraví hoře je příkladem městského prostoru, který žije pestrým životem a svým způsobem se i sám organizuje. 





Umístění

GPS souřadnice

49°12'11.321"N, 16°35'0.939"E

Adresa

Údolní, Kraví hora
Brno-střed
Brno 602 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Veveří
Nadmořská výška
287 m.n.m. - 305 m.n.m.
Základní číselné údaje
Park má rozlohu asi 6,8 ha.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice je Brno hlavní nádraží - 3,2 km. Odtud jezdí tramvaje.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Tramvají č. 4 na Náměstí míru v Masarykově čtvrti.

Příjezd osobním autem, parkování

K areálu na Kraví hoře lze přijet autem např. z centra ulicí Údolní nebo ze Žabovřesk okolo Kounicových kolejí ulicí Mučednickou a Březinovou. Menší parkoviště je před areálem koupaliště, další možnosti jsou v okolních ulicích nebo na náměstí Míru. Parkovat lze ale hlavně na 49°12'8.807"N, 16°35'11.106"E. V pracovní dny od 17 do 6 hodin je parkování zpoplatněno. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkovat lze např. na 49°12'8.807"N, 16°35'11.106"E. V pracovní dny od 17 do 6 hodin je parkování zpoplatněno. 

Přístup pěšky

Buď můžete jít z konečné zastávky tramvaje v Masarykově čtvrti na náměstí Míru anebo např. delší vycházkou ze zastávky tramvají Rybkova.

Příjezd na kole, parkování kol

Na kole je park běžně dostupný, vzhledem k hustému pěšímu provozu dejte na chodce pozor. 

Poznámky pro vozíčkáře

Cesty na Kraví hoře jsou většinou asfaltové, ale mají prudké sklony. Vezměte si doprovod. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu