Agrární zídky na východě ostrova Hvar

Dříve běžné oddělení pozemků v Chorvatsku je dnes famózní podívanou


Chorvatský ostrov Hvar je mezi turisty znám především jako území zaslíbené vyznavačům letního lenošení u moře. Místní obyvatelé se zabývají rybolovem, zemědělstvím nebo službami cestovního ruchu. Kromě několika větších sídel při západním nebo severním pobřeží (Hvar, Stari Grad, Jelsa) se na ostrově nachází jen několik vesnic. Vnitrozemí s nedostatkem vody je poměrně pusté. 

Zatímco na západě ostrova je hlavní zajímavostí Starigradská pláň s pravoúhlou sítí cest starořeckého původu, památka UNESCO, na východě se můžeme kochat velmi zajímavou krajinou s políčky, která místní zemědělci udržovali nebo ještě udržují tak, že vysbírávají kameny z jejich povrchu a dávají je na okraj. Tím vznikají kamenné zídky a valy většinou pravoúhlých tvarů. Pokud jsou tvaru kruhu, pak jsou umístěny na dně plochého závrtu. 

Políčka blízko vesnic jsou činná, majitelé pěstují především olivovníky, v menší míře i levanduli, vinnou révu, ovoce a zeleninu. Velké množství políček je ale pustých, jejich vlastníci je nechávají neobdělaná, protože turistický ruch je mnohem výnosnější zdroj obživy. 

Nejkrásnější pohledy na agrární zídky můžete objevit východně od vesnice Bogomolje. 


Umístění

GPS souřadnice

43°7'55.062"N, 17°2'53.523"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
50 m.n.m. - 400 m.n.m.
Základní číselné údaje
Plocha políček s agrárními zídkami na Hvaru činí asi 16 kilometrů čtverečních.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Na Hvar se dostanete trajektem. Nejkratší linkou je Drvenik - Sučuraj, která končí v přístavu ve vesnici na východě ostrova. Sučuraj je považován se svými 400 obyvateli za správní středisko. Jiné sídlo tu totiž v blízkosti není. 

Další trajekty plují na ostrov Hvar ze severněji ležícího ostrova Brač, z pevniny sem vedou linky lodí ze Splitu. 


Příjezd osobním autem, parkování

Ostrovem vede v celé délce silnice s kvalitním povrchem. Při jízdě po ní dávejte velký pozor. Na většině míst nejsou krajnice. Zastavit a kochat se zajímavou krajinou s políčky lze v podstatě kdekoli, kde je křižovatka s polní cestou. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz pokyny pro auta. 

Přístup pěšky

Na Hvaru neexistují turistické značky. Pokud byste se chtěli vydat pěšky vnitrozemím, doporučujeme dobrou mapu nebo navigaci a dostatečnou zásobu vody. 

Příjezd na kole, parkování kol

Ostrovem vedou dvě linie cyklotras, na východě ale splývají v jednu a ta navíc vede po jediné dostupné silnici společně s motorovým provozem. 

Poznámky pro vozíčkáře

Ze silnice se můžete v pohodě porozhlédnout po krajině, výprava do vnitrozemí dále od hlavní komunikace ale není možná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu