Silnice v sedle u vesnice Krnja Jela

Fascinující jízda úzkou komunikací ve vnitrozemí Černé hory


Vnitrozemí Černé hory je tvořeno především vápencem, který dává krajině neobyčejné kouzlo. Bývalá součást Jugoslávie se může chlubit hlubokými kaňony, jeskyněmi, vysokými horami a krasovými plošinami. Na rozdíl od pobřeží jsou oblasti vzdálenější od moře řídce osídleny, takže romantickým duším se otevírá možnost v Černé hoře cestovat neobyčejnými místy daleko od civilizace i od komerčního turistického ruchu. 

Okolí vesnice Krnja Jela leží ve dvou údolích oddělených vysoko položeným sedlem. Samotná vesnice leží nad údolím říčky Tušinje, silnice zde stoupá do sedla z nadmořské výšky asi 1250 m. Sedlo s plochým temenem a krasovou plošinou má nadmořskou výšku asi 1550 m. Druhá, jižní strana sedla, je odvodňována říčkou Moračí. Konec silnice je v nadmořské výšce 600 m. 

Pokud se sem vydáte autem, čeká vás 45 km jízdy odlehlými končinami s listnatými i jehličnatými lesy a s pastvinami. Úzká silnice má celkem kvalitní povrch, který ale občas střídají úseky s mizerným asfaltem a velkými výmoly. Dopravní značení téměř neexistuje. Rychlost jízdy budete muset přizpůsobit obrovskému počtu zatáček, zejména při výjezdu v serpentinách těsně pod sedlem a při sjezdu z něj. Osídlení je tvořeno několika málo vesnicemi, samotami nebo salašemi, které slouží pro přenocování koz a ovcí. Tato zvířata se většinou volně toulají horami a silnice je pro ně vítaným zpestřením jejich migrace. 

Řidiči s registrací svého vozu MNE (Montenegro = Černá hora) jsou většinou poznatelní na první pohled, protože z hor nemají respekt. Na silnici okolo Krnja Jela jich moc nejezdí, ale musíte být připraveni, že kdekoli můžete potkat psychopata. Zajímavé je, pokud takové individuum potkáte za volantem náklaďáku nebo autobusu. 

Doporučujeme občas zastavit a kochat se bezpočtem výhledů na okolní hory, které severně od sedla dosahují nadmořských výšek přes 2200 m, jižně přes 2000 m. 

Romantičtější je jižní rampa, která odbočuje ze silnice Podgorica - Beograd. Ze severní rampy se můžete vydat buď do městečka Šavnik nebo do turistického střediska Žabljak na okraji Národního parku Durmitor. 

Vláda Černé hory připravuje stavbu tunelu, který má vést pod sedlem. Bližší okolnosti zatím v redakci neznáme. 




Umístění

GPS souřadnice

42°54'37.957"N, 19°16'19.394"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
600 m.n.m. - 1540 m.n.m.
Základní číselné údaje
Silnice přes sedlo u vesnice Krnja Jela je dlouhá asi 40 km.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobusy v Černé hoře nemají dostupný jízdní řád. Na jejich jízdu se musíte doptat místních nebo pozorovat, kdy a kde se shromažďují na místech, která by mohla být zastávkou. Jejich označení v terénu neexistuje (stav r. 2010). 

Příjezd osobním autem, parkování

Na popisovanou silnici se nejlépe dostanete jízdou ze Žabljaku z Národního parku Durmitor přes vesnici Gornja Bukovica nebo naopak od silnice Podgorica - Beograd (odbočka má souřadnice 42°49'7.614"N, 19°24'9.563"E)

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Silnice přes sedlo je velmi úzká. Zájezdům ji nedoporučujeme. 

Přístup pěšky

Sedlem nevedou turistické značky. 

Příjezd na kole, parkování kol

Sedlem vede cyklotrasa Top Biking trail 4 (nikoli po silnici, ale horami). Detaily o ní neznáme. 

Poznámky pro vozíčkáře

Sedlo je dostupné pouze jízdou autem. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu