Mstěnická alej

Stromořadí jírovců maďalů u Hrotovic


V Hrotovicích si ochránci přírody dali poměrně velkou práci, aby našli a sepsali všechny zajímavé a staré stromy či jejich aleje a aby prosadili jejich zapsání na ochranářské seznamy. Dnes je jich na katastru obce za památné vyhlášeno šest a další figurují v různých počtech v šesti skupinách. Památná je i alej jírovců maďalů jižně od města při polní cestě k archeologickému nalezišti zaniklé vsi Mstěnice. 

V aleji dlouhé asi 140 m roste 25 památných stromů. Jejich výška je 20 - 25 m, obvody kmene okolo 1,3 m. Ochrana aleje byla vyhlášena r. 1983. 

Pokud se k aleji vypravíte z města, pak cestou minete zcela určitě Dub u Rouchovanky a skupinu dvou stromů Duby u Rouchovanky. Pokud budete pokračovat dál na jih, hned za brodem vlevo uvidíte hezkou skálu, nad níž býval hrad Mstěnice. Ves téhož jména také zanikla, stála asi 500 m od aleje jižně. 


Umístění

GPS souřadnice

49°4'57.894"N, 16°4'12.473"E

Adresa

Hrotovice 675 55

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Hrotovice
Nadmořská výška
350 m.n.m.
Základní číselné údaje
V aleji dlouhé asi 140 m roste 25 památných stromů. Jejich výška je 20 - 25 m, obvody kmene okolo 1,3 m. Ochrana aleje byla vyhlášena r. 1983.
Kategorie chráněného území
Památné stromy Mstěnická alej

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte buď do žst Moravský Krumlov na trati Brno - Hrušovany nad Jevišovkou nebo do žst Třebíč na trati Brno - Jihlava nebo do žst Moravské Budějovice na trati Okříšky - Znojmo. Ve všech případech pak ještě poměrně dlouhou vzdálenost budete absolvovat pěšky nebo autobusem.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Hrotovic se místním autobusem dostanete např. z Moravských Budějovic, z Třebíče, z Moravského Krumlova, žst, ale i dálkovým autobusem ze vzdálenějších míst, např. z Prahy, Ivančic nebo Českých Budějovic. Dálkové spoje obsluhují Hrotovice ale obvykle jen jedním spojem denně.

Příjezd osobním autem, parkování

Z Hrotovic směrem na jih vede asfaltová silnička určená k obsluze chatové oblasti. Postupně se zužuje a mění na zpevněnou polní cestu. Po ní jeďte, přičemž parkovat můžete na pravém břehu Horního rybníka a kdybyste tam neuspěli, pak jeďte po úzké silničce na levý břeh, kde před zákazem vjezdu je u silnice rozšířené místo vhodné k parkování několika vozidel (souřadnice 49°5'48.160"N, 16°4'24.079"E, je to blízko zelené turistické značky). 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkujte v Hrotovicích. Jízdou po lesní asfaltce riskujete, že se pak v lese neotočíte. 

Přístup pěšky

Z Hrotovic, aut. st.: jděte ulicí Sokolskou, 1. máje, pak po zelené značce a nakonec neznačenou cestou přes chatovou osadu na pravém břehu Dolního rybníka a pak pod jeho hráz. Tady uvidíte u okraje lesa Dub u Rouchovanky a pokud budete pokračovat po lesní cestě po pravém břehu, pak asi po 1 km dorazíte k Dubům u Rouchovanky. V terénu na pravém břehu ale není o nich žádná zmínka v podobě informačních nebo směrových tabulí. Po dalším 0,5 km dorazíte k Mstěnické aleji. 

Příjezd na kole, parkování kol

Cesta popsaná pro přístup pěšky je za sucha sjízdná pro horská kola. 

Poznámky pro vozíčkáře

Cesta k aleji není pro vozíčkáře sjízdná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu