Bastani

Ledovcové jezero na Korsice


Bastani nebo přesněji řečeno Lac de Bastani je horské jezero v mělkém ledovcovém karu pod vrcholem Monte Renoso přibližně ve středu Korsiky. Okolní fotogenické hory a poměrně snadný pěší přístup činí z jezera lákavý cíl na túru. Voda zaujímá plochu přes 4 ha. Až do června může být hladina jezera pokryta ledem a v okolí se mohou vyskytovat sněhová pole. 

Okolní žulový povrch je v létě pokryt porosty různých květin a bylin, které ale spásají krávy, ovce a kozy na pastvě. 

Turisté k jezeru chodí od dolní stanice lanovky v lyžařském areálu Capanelle pěšinou značenou kamennými mužíky, délka asi 2,5 km, čas asi 1:30 hod. Doporučujeme pokračovat relativně snadným výstupem na Monte Renoso, od jezera 0:45 hod., sestup z vrcholu zpět k dolní stanici lanovky 1:45 hod., celkem 4 hodinová túra.  


Umístění

GPS souřadnice

42°4'1.178"N, 9°8'3.002"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
2089 m.n.m.
Základní číselné údaje
Jezero zaujímá plochu asi 4,24 ha.

Přístup

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte z Ghisoni na jih ve směru k průsmyku Col de Verde, ale na křižovatce 42°4'10.209"N, 9°11'3.221"E odbočte vzhůru po úzké, klikaté silnici s délkou 14 km k lyžařskému areálu Capanelle. Parkujte u dolní stanice lanovky v nadmořské výšce 1670 m. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz příjezd autem. 

Přístup pěšky

Od dolní stanice lanovky areálu Capanelle pěšinou značenou kamennými mužíky, délka asi 2,5 km, čas asi 1:30 hod. Doporučujeme pokračovat relativně snadným výstupem na Monte Renoso, od jezera 0:45 hod., sestup z vrcholu zpět k dolní stanici lanovky 1:45 hod., celkem 4 hodinová túra.  

Příjezd na kole, parkování kol

Na kole výjezd není možný. 

Poznámky pro vozíčkáře

Bastani není pro vozíčkáře dostupné. 


Rady a tipy

Před túrou doporučujeme prostudovat předpověď počasí. 


Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu