Girolata

Neobvyklá vesnice na Korsice


Girolata je neobyčejná vesnice, součást obce Osani na západním pobřeží Korsiky. Několik domků je rozloženo nad zálivem Golfe de Girolata jižně od poloostrova Scandola asi 30 km severně od Porta. Dle údajů v turistických průvodcích ve vesnici žije pouhých 15 stálých obyvatel (jiné zdroje tvrdí, že 8, jiné 100). Vesnici vévodí janovská pevnost z l. 1551-52, součást obranného systému ostrova před piráty. 

Čím je vesnice Girolata naprosto odlišná od všeho, co lze na Korsice zažít?

Do Girolaty nevede žádná silnice. Opravdu žádná. Z pevniny sem míří jen dvě stezky pro soumary, další spojení má vesnice jen díky moři a lodím. 

Není divu, že do snové lokality připlouvají z nedalekého Porta nebo z Calvi i odjinud lodi plné turistů, kteří se zde zastaví a pak pokračují k nedaleké mořské rezervaci Scandola zapsané na seznam UNESCO. Okolo poledne vesnice praská ve švech, návštěvníci zde nechají peníze potřebné domácím obyvatelům k přežití a pak místní zase upadnou do hibernace, která trvá až do dalšího poledne. Jen několik jedinců sem přijde po stezce pro soumary.  Jsou hosty u soukromníků nebo ve dvou menších ubytovnách (gites d´etape). 

Takhle vypadá život v Girolatě v létě. Od září do června vesnice osiří. Lidé se živí hlavně lovem ryb. 

Janovská věž není přístupná veřejnosti. Vlastní ji vládní agentura Conservatoire du litoral.

Vesnici proslavily dvě osobnosti. 

Roku 1530 se tady zastavil nejslavnější středomořský pirát všech dob, Turgut Reis. Potřeboval zde opravit lodě, ale překvapil ho janovský generál Andreo Doria a zajal ho. Turgut musel několik roků být otrokem, než se ho osmanské říši podařilo vykoupit zpět. Pirát podporován Osmanskou říší pokračoval ve svém řemesle. Dodnes je v Turecku oslavován, je po něm dokonce pojmenována jedna z lodí turecké válečné flotily. 

Druhá osobnost je neméně slavná, ale jinak. Dlouhá léta do odlehlé Girolaty doručoval listovní zásilky pošťák Guy Ceccaldi. Chodil z průsmyku Col de la Croix šestkrát týdně do vesnice po trase, kterou zdolával prý za 45 minut, běžnému turistovi to dnes trvá hodinu a půl. O pošťákovi francouzská televize natočila dvě reportáže, takže se za svého života stal celebritou a po příchodu ze služby na něj v průsmyku čekaly davy turistů a tleskaly mu. Naposledy se na cestu vydal r. 2008. 

Památkou na jeho život je cesta po něm pojmenovaná - Le Sentier de Guy le Facteur (cestá pošťáka Guye) - mezi průsmykem a Girolatou. Kromě ní vede podél pobřeží, ale přece jen více ve vnitrozemí ještě jedna stezka se jménem Tra Mare e Monti (tři moře a hory). 


Podle:

Girolata – Wikipedia, 21. 3. 2021

Tour de Girolata - Wikipedia, 21. 3. 2021

Abram, D. (2013): Korsika, turistický průvodce, 4. vyd., orig. The Rough Guide to Corsica, JOTA Brno, s. 157




Umístění

GPS souřadnice

42°20'58.865"N, 8°36'46.922"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 30 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Parc naturel régional de Corse

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Girolaty nevede žádná silnice, nejbližší autobusové spojení je do obce Osani linkou Porto - Osani - Calvi. Viz též zde. Bus zastavuje v zastávce na Col de la Croix. 

Můžete cestovat lodí. Linkové spojení neexistuje, ale můžete se zúčastnit některého z lodních výletů, které např. pořádají kanceláře z Porta, z Calvi i odjinud. 

Příjezd osobním autem, parkování

Zastavte v průsmyku Col de la Croix. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Zastavte v průsmyku Col de la Croix. 

Přístup pěšky

Jděte z průsmyku Col de la Croix buď cestou Le Sentier de Guy le Facteur (cestá pošťáka Guye - žlutě značeno) nebo stezkou Tra Mare e Monti (tři moře a hory, značení oranžové). Doba chůze asi hodinu a půl, doporučujeme buď vrátit se zpět týž den nebo se v Girolatě ubytovat. Cestou minete krásné pláže s křišťálovou vodou, takže doporučujeme naplánovat si pro výlet rozhodně více než čisté tři hodiny. 

Příjezd na kole, parkování kol

Do Girolaty jízdu na kole nedoporučujeme. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář se do Girolaty dostane jen lodí a s pomocí doprovodu. Po vesnici se většinou pohybovat může. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu