Rozhledna Chvalovka

Zastavení v lese mezi brněnskou městskou částí Bystrc a přehradou


Nad Brněnskou přehradou blízko místní částí Bystrc a sídliště Kamechy na podzim roku 2018 nechaly Lesy ČR postavit jednoduchou dřevěnou vyhlídku, která byla nazvána podle blízkého kopce Chvalovka. Na něm je vodárenský objekt zásobující životodárnou tekutinou přilehlé lokality. 

Rozhledna připomíná spíše myslivecký posed. Vyhlídková plošina je ve výšce asi 3 metry, celková výška stavby je přibližně 4,5 m. Nahoru vystoupíte po žebříku, kde je potřeba jen základní šikovnost a dát pozor za mokra nebo při mrazu a sněhu. 

Výhled z této nízké dřevěné stavby je překvapivě hezký. Je vidět hlavně část Brněnské přehrady a okolní lesy. Uvidíme, co se s vyhlídkou bude dít, až ji začnou přerůstat okolní stromy. 

Podle:

Vyhlídka Chvalovka u Brna (webzdarma.cz), 2. 4. 2021


Umístění

GPS souřadnice

49°13'24.579"N, 16°29'45.857"E

Adresa

Bystrc
Brno 635 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Bystrc
Nadmořská výška
355 m.n.m.
Základní číselné údaje
Rozhledna je vysoká asi 3 metry.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst. Brno hlavní nádraží nebo Brno - Královo Pole

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte nejdříve na konečnou tramvají v Brně-Bystrci a pak ještě můžete pokračovat autobusem do zastávky Ruda

Příjezd osobním autem, parkování

Auto můžete nechat při okraji silnice, která vede mezi městskými částmi Bystrc a Žebětín. Místu se tradičně říká u Křivé borovice, i když příslušný strom zde už dávno neroste. 

Nebo můžete vůz nechat na malém parkovišti v dolní části Kočičího žlebu (hájovna Rakovec - 49°13'40.536"N, 16°30'4.532"E).

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus můžete nechat při okraji silnice, která vede mezi městskými částmi Bystrc a Žebětín. Místu se tradičně říká U Křivé borovice, i když příslušný strom zde už dávno neroste. 

Přístup pěšky

Ze zastávky Ruda jděte po chodníku podél silnice ke Křivé borovici (zde na silnici můžete nechat auto). Pak se dejte doprava a orientujte se podle mapy, kterou zde nainstalovali tvůrci místních stezek pro Nordic walking. Od zastávky asi 1 km, od Křivé borovice asi 400 m. 

Od hájovny Rakovec v dolní části Kočičího žlebu jděte vlevo nahoru a na první menší "křižovatce" se dejte doprava vzhůru po stezce pro Nordic walking. Asi 900 m. 

Příjezd na kole, parkování kol

Stezky popsané pro pěší jsou sjízdné pro terénní kola, po stezce z Kočičího žlebu ale neporučujeme jet začátečníkům. 

Poznámky pro vozíčkáře

Rozhledna Chvalovka není pro vozíčkáře dostupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu