Přístav Ajaccio

Západní brána Korsiky


Na ostrov Korsiku ve Středozemním moři je možno dopravit se v zásadě jen dvěma způsoby - vzduchem nebo po moři. Letecká doprava nabízí turistům bezkonkurenční rychlost, ale na ostrově je nutné půjčení auta, protože pro návštěvu hlavních pamětihodností na Korsice železnice a autobusy nestačí. Mezinárodní letiště jsou v Ajacciu, Bastii, Figari Sud Corse mezi Ajacciem a Bonifacciem a Calvi. Z českých letišť sem ale obvykle přímé spoje nesměřují. 

Proto mnoho českých návštěvníků Korsiky používá trajekt. Velmi oblíbené je spojení Livorno - Bastia. 

Francouzští turisté jezdí obvykle z některého ze středomořských přístavů - Nice, Marseille nebo Toulon. Jejich trasa vede do Calvi nebo  Ajaccia, které považují za hlavní město Korsiky. Např. trasa Nice - Ajaccio je dlouhá asi 250 km. 

Trajektový přístav Ajaccio je úzce spjat s městem. Je vybudován v jižní části zálivu - Golfe d´Ajaccio, přístav pro menší lodě je v severní části. Cestující k nástupu do trajektů používají dlouhá masivní mola. 

V přístavu je velmi zajímavé pozorovat nástup a výstup cestujících z lodí a také skutečnost, že na ostrov jezdí velká spousta nákladních aut se zásobováním, bez něhož by život na Korsice byl možný jen s podporou drahých letadel. Také pohonné hmoty pro čerpací stanice sem přivezou cisterny. I proto je benzín na Korsice relativně drahý. 



Umístění

GPS souřadnice

41°55'18.179"N, 8°44'23.554"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m.
Základní číselné údaje
Přístav zaujímá v Ajacciu pobřeží o délce asi 1,6 km.

Přístup

Příjezd vlakem

Ajaccio je konečnou stanicí pro vlaky úzkorozchodné tratě z Bastie (s odbočkou do Calvi). Cesta z Bastie trvá 4 hodiny a představuje překrásný zážitek z jízdy většinou v korsických horách s několika hezkými mosty a 4 km dlouhým tunelem, kterým železnice překonává hlavní korsický hřeben. Stanice Ajaccio se nachází v přístavu 1 km severně od centra. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Terminál autobusů se nachází ve stejném komplexu jako terminál pro trajekty. 

Příjezd osobním autem, parkování

V přístavu a severně od něj lze zaparkovat na rozsáhlých plochách, většinou placených. Příjezd ke trajektu pro auta je z kruhového objezdu 41°55'36.362"N, 8°44'21.507"E. Kryté parkoviště je v podzemí Place du Diamant, známé též jako place de Gaulle. Hodně místa je na parkovišti u hřbitova 41°54'28.877"N, 8°42'12.784"E, odkud lze do města dojet autobusem. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

V přístavu a severně od něj lze zaparkovat na rozsáhlých plochách, většinou placených. Příjezd ke trajektu pro busy je z kruhového objezdu 41°55'36.362"N, 8°44'21.507"E.

Přístup pěšky

Pokud chcete cestovat trajektem, najděte Terminal maritime v jižní části přístavu. 

Příjezd na kole, parkování kol

Pokud chcete cestovat trajektem, najděte Terminal maritime v jižní části přístavu. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pokud chcete cestovat trajektem, najděte Terminal maritime v jižní části přístavu. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu