Sant´ Antonino

Malebná vesnice na Korsice


Sant´Antonino je nejstarší osídlenou vesnicí na Korsice. Její oranžové domy tvoří vrchol suchého žulového návrší nad západním pobřežím ostrova. Zprávy z 9. století hovoří o místním hradu, na němž vládl rod Savelliů. Dnes vesnici s 80 obyvateli (důchodci, řemeslnící a drobní zemědělci) tvoří úhledné kamenné domy, které jsou sondou do uplynulých tří století, neboť se za tuto dobu nijak výrazně nezměnily. Vesnice byla díky tomu zvolena nejmalebnějším sídlem Francie, což je prvním důvodem, proč je turistům doporučováno, aby Sant´Antonino navštívili. Druhým důvodem je naprosto úchvatný kruhový rozhled z většiny míst ve vesnici, který zahrnuje vnitrozemské hory a část pobřeží. 

Ve vesnici si lze prohlédnout kostel sv. Annunziata s barokním vybavením ze 16. století a s varhanami z 18. století.

V několika domech ve změti uliček obyvatelé prodávají místní produkty, např. sýry, uzeniny, olivový olej, mandle, sušenky pečené z kaštanové mouky (cuciole), ovoce, med, víno a džemy. 

V taverně nad parkovištěm (La Taverne Corse) také můžete ochutnat místní speciality. 

V nedaleké vesnici Aregno stojí za zhlédnutí románský kostel Église de la Trinité et San Giovanni ze 12. století. 

A ještě jednu vesnici doporučujeme k návštěvě: Pigna - krásný příklad sídla, které bylo úspěšně přebudováno na základě programu obnovy na vesnici s řemeslnickými dílnami, divadlem a novou radnicí. V kostele z 18. století, který je postaven na románských základech, místní řemeslníci r. 1991 zrekonstruovali varhany. 

Podle: 

Abram, D. (2013): Korsika, turistický průvodce, 4. vyd., orig. The Rough Guide to Corsica, JOTA Brno, s. 132


Umístění

GPS souřadnice

42°35'19.237"N, 8°54'17.677"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
479 m.n.m.
Základní číselné údaje
V vesnici bydlí 80 obyvatel.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst aregnona úzkorozchodné trati Ponte Leccia - Calvi. Pokud pojedete z Bastie či Ajaccia, zažijete dlouhou romantickou jízdu, ale v Ponte Leccii musíte u některých spojů přestoupit. Viz též CorsicaBus - Horaires train en Corse, Corsica train timetables, Train 3 : Bastia - Ponte Leccia - Ile Rousse - Calvi

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Sant´Antonina ani do blízkých vesnic nejezdí hromadná doprava, stav r. 2021. Pokud byste chtěli hledat v jízdních řádech v okolí Calvi, pak je to zde: Corsica Bus - Services bus au départ et à destination de Calvi et Ile Rousse - Buses to and from Calvi and Ile Rousse

Příjezd osobním autem, parkování

Do středu vesnice nelze přijet autem. V jeho blízkosti ale lze vůz nechat na velkém parkovišti. Příjezd od Aregna či Cateri, silnička je slepá, návrat zpět jinudy není možný. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Do středu vesnice nelze přijet busem. V jeho blízkosti ale lze vůz nechat na velkém parkovišti. Příjezd od Aregna či Cateri, silnička je slepá, návrat zpět jinudy není možný. 

Přístup pěšky

Pěšky lze například přijít od železniční trati, která vede při pobřeží, ze zasávky Aregno jděte vzhůru po silnici přes vesnici Pigna a pak polní cestou. Asi 5,5 km, stálé stoupání, místy strmé, převýšení téměř 500 metrů. 

Příjezd na kole, parkování kol

Zajímavý je výjezd do Sant´Antonina od sídel na pobřeží. Výzva s převýšením téměř 500 metrů. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pohyb po vesnici je možný, ale vezměte si doprovod. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu