Zubní poliklinika v Brně-Černých Polích

Zajímavá stavba architekta Miroslava Spurného ze 60. let 20. století


V brněnské čtvrti Černá Pole měli obyvatelé vždy zajištěnu slušnou občanskou vybavenost. Zástavba je tu tvořena rodinnými domky, mnohdy ceněnými vysoko mezi památkáři nebo jsou jejich autoři známí architekti, panelové sídliště vzniklo v 70. a 80. letech 20. století a patří v rámci města k poměrně povedeným celkům. 

Na rozhraní "staré" a "nové" zástavby urbanisté vytvořili nové náměstí pojmenované po Slovenském národním povstání a v jeho blízkosti nechali postavit zubní středisko. Od roku 1969 tedy měli obyvatelé Černých Polí unikátně ordinace v oboru stomatologie soustředěny na jednom místě a zajímavé je, že to vydrželo dodnes, byť pod soukromým majitelem objektu. 

Projektantem byl Miloslav Spurný z brněnského Stavoprojektu, který se inspiroval především tvorbou Le Corbusiera, ale při pohledu na elegantní budovu obdélného půdorysu s plochou střechou může pozorovatele napadnout myšlenka o inspiraci funkcionalismem nedaleké vily Tugendhat

Autor stavbu umístil do mírně svažitého terénu, takže mu u vstupní části "vyšlo" přiznané pouze přízemí, v dolní části se pak postupně "vynořuje" suterén. To vše je podtrženo výraznou souvislou podélnou linií oken a proskleným vstupem. Uvnitř není v podstatě žádná mimořádná architektonická myšlenka .- uprostřed vede dlouhá chodba, napravo i nalevo jsou vchody do ambulancí. 

Roku 2017 byla stavba výrazně rekonstruována, ale nedošlo k destrukci jejího původního "meziválečného"  ducha. Nyní má bílou omítku, ještě více zdůrazněnu podélnou okenní linii, byla odstraněna černá povrchová dlažba na vnějším obvodu suterénu. Do budovy se původně vstupovalo po schodech, nyní má impozantní bezbariérový vstup s mohutnou skleněnou výplní, čekárnou a recepcí hned za dveřmi. 

Do budovy za ošetřením si našlo cestu mnoho pacientů, kteří přicházejí nejen z Černých Polí, ale ze široka daleka. 

Podle:

Stomatologická klinika Janouškova | Objekty | Brněnský architektonický manuál - průvodce brněnskou architekturou (brno.cz), 8. 1. 2022




Umístění

GPS souřadnice

49°13'8.155"N, 16°37'19.908"E

Adresa

Janouškova
Brno-sever
Brno 613 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Černá Pole
Nadmořská výška
250 m.n.m.
Základní číselné údaje
Budova polikliniky byla postavena v l. 1967-68.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční zastávka se jmenuje Brno-Lesná (na trati Brno - Havlíčkův Brod), ale na prohlídku čtvrti Černá Pole lze jako přístupovou použít i např. žst Brno hlavní nádraží

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte tramvají č. 5 na konečnou nazvanou Štefánikova čtvrť. Ještě blíže je zastávka tramvají směřujících na Lesnou. Jmenuje se Fügnerova (tram č. 9).

Příjezd osobním autem, parkování

Autem lze zaparkovat přímo před poliklinikou nebo v její blízkosti. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus bude místo na parkování v Černých Polích hledat místo k parkování obtížně. Zkuste např. ulici Fügnerovu, kde není výšková zástavba a bývá tu volněji. 

Přístup pěšky

Ze zastávky Fügnerova jděte k poliklinice asi 300 metrů, ze zastávky Štefánikova čtvrť asi 560 m, z žel. zast. Brno-Lesná asi 500 m. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz pokyny pro pěší. Cyklistické stezky v Černých Polích nejsou. 

Poznámky pro vozíčkáře

Objekt je bezbariérový. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu