Terme di Casteldoria

Léčebné lázně a možnost koupání v řece Coghinas na severu Sardinie

Kontaktní informace

079.5850005
Oficiální stránky

Řeka Coghinas vzniká z několika zdrojnic, které pramení v žulových horách severní Sardinie. Do moře ústí u známého rekreačního centra Valledoria. Několik kilometrů před ústím se nad ní tyčí zbytky středověkého hradu Casteldoria spjatého se známou janovskou rodinou Doria, která vládla Sardinii dlouhá staletí. Protéká krátkou soutěskou, v níž zúžené údolí bylo využito ke stavbě přehrady "překvapivého" pojmenování - Casteldoria

Na středověkou janovskou rodinu na severní Sardinii narazíte často. Lázně pod přehradou se jmenují úplně stejně. 

Kousek pod hrází přehrady vyvěrají z hlubin země teplé prameny. Znali je již příslušníci nuragské civilizace (o nich např. viz zde) a pak samozřejmě Římané, kteří ostrov okupovali. Příslušníci bohatých vrstev využívali léčivých účinků termálních pramenů, i když je nedokázali analyzovat a upravovat.

S tím přišli až chemici, lékaři a podnikatelé moderní doby, kteří uvádějí, že termální prameny Casteldoria mají teplotu 40 - 76°C a jsou chlóro-jódo-bromové. 

Pod přehradou, v údolí řeky, v místě, kde Coghinas tvoří velkou tůň, byly na levém břehu postaveny lázně a lávka.

Dle našeho soudu budova lázní nemá velkou estetickou či architektonickou hodnotu, dokonce se dá tvrdit, že je škaredá. Pobyty hostů jsou zaměřeny na procedury všeho druhu, ale vládnou koupele a inhalace, dále pak sauny, vířivky a bahenní zábaly. 

Běžní návštěvníci nemusejí ani navštívit interiér budovy a přesto mohou vodu okusit. Jeden z vývěrů je sveden na zeď sklepa pod hlavní budovou a druhý vytéká ze svislé trubky na pravém břehu pod lávkou. Dejte pozor, voda ve vývěrech je velmi horká. 

Protože vody z obou vývěrů míří do řeky, mohou se návštěvníci vykoupat ve zvlášť teplé vodě bez ohledu na počasí či roční období.

V červenci r. 2021 v době covidové pandemie byly lázně zavřené a v okolí se nepohybovala živá duše. 

Podle:

Termální vody, wellness od té doby nemorální | SardegnaTurismo - Sito ufficiale del turismo della Regione Sardegna, 14. 9. 2021



Umístění

GPS souřadnice

40°54'2.524"N, 8°53'57.130"E

Adresa

Viale delle Terme
Santa Maria Coghinas 07030

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
10 m.n.m.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

K lázním nejezdí žádná veřejná hromadná doprava. 

Příjezd osobním autem, parkování

K lázním vede úzká silnice ze Santa Maria Coghinas. Možnosti parkování u budovy lázní jsou velmi omezené, široké parkoviště je asi půl kilometru před nimi, tedy západně od lázeňské budovy. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz pokyny pro osobní auta. 

Přístup pěšky

Do oblasti Casteldoria doporučujeme přijet autem. Žádné turistické stezky zde nejsou. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz pokyny pro auta. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu