Hotel Broušek

Stavba na křižovatce silnic na začátku Pustého žlebu v Moravském krasu

Kontaktní informace

+420 516 435 307, +420 602 587 734
Oficiální stránky
hotel@hotelbrousek.cz

Jižně od městyse Sloup v Moravském krasu stojí na křižovatce silnic při horním ústí Pustého žlebu hotel Broušek, který je úzce spjat s objevy podzemních prostor. 

Historie objevů pod pozemky manželů Josefa a Barbory Brouškových začíná roku 1889. Od té doby se na 60 let manželé stávají majiteli nově objevených jeskyní. Pomáhali jeskyně zpřístupnit pro veřejnost. Bylo nutno prokopat chodby, odstřelovat skály a vynášet na povrch mnoho bahna a hlíny. Vše ručně. Práce panu Brouškovi, jeho synům a přátelům trvaly jeden rok. 

Roku 1890 nechal Josef Broušek u vchodu do jeskyně postavit boudu ze dřeva, která sloužila jako útulna. Prvním hostům sem majitelé donášeli občerstvení z hostince v Šošůvce. Protože lokalita byla velmi atraktivní, napadlo hlavu rodiny, že na místě postaví hotel. Zadlužil sebe i další generaci, ale dílo se poadřilo. Stavbu otevřel r. 1893

Roku 1922 předal provoz synu Aloisovi, který postavil novou kuchyň, verandu a světnici a také domek nad hotelem pro ubytování školních výprav. 

Hotel Broušek si jako základnu pro objevování Moravského krasu zvolil Karel Absolon, který odsud vyrážel s dobrovolníky na výpravy do okolí. Mezi spololupracovníky Karla Absolona patřili i majtel hotelu, syn Alois a vnuk Karel. Jedna z nejhezčích prostor ve Sloupsko-šošůvských jeskyních s krápníkem Svícen je pojmenována jako Brouškova síň

Roku 1948 byl hotel znárodněn, po revoluci roku 1990 ve značně zanedbaném stavu navrácen dědicům. 

Kromě ubytování a stravování v hlavní budově majitel nabízí ubytování v partmánech v nové budově několik desítek metrů od hotelu. 


Podle:

Historie Hotelu Broušek – Hotel Broušek (hotelbrousek.cz), 16. 4. 2023




Umístění

GPS souřadnice

49°24'22.221"N, 16°44'15.193"E

Adresa

Sloup 679 13

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Sloup v Moravském krasu
Nadmořská výška
468 m.n.m.
Základní číselné údaje
Hotel byl postaven r. 1893.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Moravský kras

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanicí je Rájec-Jestřebí, ale někdy pro dopravu do této části Moravského krasu je lépe využít železniční stanici Blansko, kde zastavují i rychlíky. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do nejbližší autobusové zastávky Sloup je možno se dopravit z Blanska autobusem č. 233 (velmi hustá frekvence spojů v pracovní dny, o víkendech cca po 2 hodinách), z Rájce-Jestřebí, žst sem jede autobus č. 240 (časté spojení v pracovní dny, o víkendech cca po 3 hodinách) nebo z Boskovic (pouze v pracovní dny).

Příjezd osobním autem, parkování

Auto zaparkujte před hotelem.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Zastvit lze před hotelem a ke stálému parkování zanechat vůz buď před hotelem nebo u Sloupsko-šošůvských jeskyní. 

Přístup pěšky

Hotel snadno najdete na křižovatce silnice 373 Sloup - Ostrov u Macochy se silnicí, která sem přichází z Pustého žlebu

Příjezd na kole, parkování kol

Hotel snadno najdete na křižovatce silnice 373 Sloup - Ostrov u Macochy se silnicí, která sem přichází z Pustého žlebu. Jízdu Pustým žlebem (kam nesmí motorová vozidla) považujeme za jeden z nejlepších cykloturistických zážitků v Česku.

Poznámky pro vozíčkáře

Dle našeho pozorování přízemí hotelu a letní terasa před ním jsou dostupné pro vozíčkáře. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu