Torre di San Giovanni v Algheru

Věž, pozůstatek obranného systému města na Sardinii


Torre di San Giovanni v Algheru je jednou z věží, která chránila spolu se systémem hradeb centrum města před případnými útoky z pevniny. Město mělo také důmyslný obranný systém hradeb, kterým bylo chráněno ze strany od moře. Zatímco mořské hradby se dochovaly v podstatě v autentické podobě, hradby na straně pevniny již neexistují. Věže se ale dochovaly. V Torre di San Giovanni je kulturní středisko. 


Umístění

GPS souřadnice

40°33'26.965"N, 8°18'55.912"E

Adresa

Alghero 07041

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
5 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Do Alghera vede úzkorozchodná železniční trať ze Sassari, kde je provozováno až 12 spojů denně. Nádraží je asi 1,5 km severně od centra v ulici Via Don Munzoni.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobusové nádraží v Algheru v podstatě není. V ulici Via Catalogna jsou soustředěny odjezdy a příjezdy busů různých společností, kde každá má svou vlastní pokladnu. Do Alghera se dostanete ze Sassari, Bosy, Porta Torres, některé linky ale nejedou do centra, ale na letiště severně od centra (poblíž Fertilie). 

Na letiště míří několik linek z italské pevniny, dále z Bruselu, Mnichova, Londýna a jiných měst. Z Prahy sem přímé lety zavedeny nejsou. 

Příjezd osobním autem, parkování

S parkováním je v Algheru vážný problém. Poblíž středu města zkuste podzemní parkoviště s vjezdem z Via Lo Fraso (40°33'32.122"N, 8°19'2.036"E), které má silně odpudivý vzhled, příjezdový "houpák" nevhodný pro vozy s nízkou světlou výškou, ale parkuje se v něm zdarma (stav r. 2021). 

Přístup pěšky

Alghero je dobře přístupné pěšky. Z výše popsaného podzemního parkoviště dorazíte k popisované věži do 5 - 10 minut. 

Příjezd na kole, parkování kol

Ulice v Algheru jsou sice sjízdné na kole, ale pohybují se v nich buď obrovská množství aut nebo přímo v centru davy chodců tak, že jízdu Algherem na kole nedoporučujeme. 

Poznámky pro vozíčkáře

Tuto část města shledáváme pro vozíčkáře dobře dostupnou. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu