Silnice Alghero - Bosa

Krásné vyhlídky na moře i hory ze 43 km dlouhé spojnice dvou měst na severozápadě Sardinie


Pokud jste na Sardinii a máte k dispozici vlastní nebo půjčené auto, doporučujeme projet se po 43 km dlouhé silnici Alghero - Bosa na severozápadním pobřeží. Směr jízdy doporučujeme od severu k jihu, abyste vůz měli blíže k moři a aby vás spolujezdec mohl navigovat a upozorňovat na místa s výhledy, kde lze zastavit a kochat se. 

Je to jedna z nejkrásnějších silnic Sardinie. 

V této části ostrova dala krajině hlavní charakteristiku prvohorní sopečná činnost. Rozsáhlé lávové příkrovy z čediče podlehly zvětrávání a podél silnice vytvářejí na několika místech zajímavé skalní formace. Díky odolnosti čedičové horniny pobřeží ale není erodováno nijak silně, takže strmé skály většinou spadají přímo do moře. Nevýhodou pro stavitele silnice bylo, že nemohli komunikaci budovat blízko hladiny a pro milovníky koupání je tomto úseku sardinského pobřeží málo míst, kde by skály byly rozpadlé na písek a tudíž tvořily pláže. 

A tak hlavní atrakcí na silnici Alghero - Bosa jsou strhující výhledy. Hlavně pak pozorování krajiny na horizontu západně od Alghera s legendárním mysem Capo Caccia je úchvatné. Na jihu pak můžete vidět různé skalní výběžky, které kontrastují s mořem a pokračují okolo Bosy k jihu. Mimořádně nádherný výhled vhodný třeba pro sledování západu Slunce nabízí prostor u restaurace Casa del Vento (40°19'43.500"N, 8°26'6.677"E).

Autům často dělají společnost kozy, které utečou z ohrad, dávejte na ně pozor, když už tak nečiní jejich majitelé. 

Koupání je možné na několika plážích severně od Bosy. První z nich nejblíže k městu je "civilizovaná", další pak "přírodní". 


Umístění

GPS souřadnice

40°23'52.151"N, 8°24'11.626"E

Adresa

Bosa, Alghero, Villanova Monteleone 09089

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 400 m.n.m.
Základní číselné údaje
Silnice Bosa - Alghero je asi 43 km dlouhá.

Přístup

Příjezd vlakem

Do Bosy sice vede úzkorozchodná železniční trať, ale ta je provozována jen příležitostně na úseku Sindia - Bosa Marina. Do Alghera (také na úzkém rozchodu) vede železniční trať ze Sassari, provoz na ní je pravidelný. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Po silnici jezdí autobusová linka Alghero, letiště Fertilia - Bosa, která tu má několik zastávek. Například zastávku Torre Argentina využijete, pokud byste se chtěli koupat na blízké přírodní pláži nebo přenocovat na stání pro karavanisty. 

Příjezd osobním autem, parkování

Silnice je široká, bezpečná, vhodná pro jízdu jakéhokoli vozu. Při okraji silnice na vyhlídkách je někde dost, jinde naopak málo místa na zastavení. Buďte opatrní. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz pokyny pro auta. 

Přístup pěšky

Po silnici nedoporučujeme chůzi "turistického" typu. Ani v okolí nevedou žádné turistické trasy, takže pro tuto část Sardinie je nejlepší volbou k průzkumu mít k dispozici vlastní nebo půjčené auto. 

Příjezd na kole, parkování kol

Silnice je pro cyklisty dobře použitelná, avšak musíte dávat pozor na provoz motorových vozidel. Ten ustává až k večeru, protože hlavní turistická centra jsou odtud relativně daleko. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pokud přijedete autem, můžete se na většině vyhlídek docela dobře pohybovat. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu