Olivastri Millenari

Skupina obrovitých olivovníků na severu Sardinie


Na severu Sardinie byste na území vnitrozemské obce Luras stěží očekávali nějakou turistickou zajímavost. Ba dokonce byste možná do zdejší krajiny ani nezavítali, protože pobyt u blízkého moře by se vám zdál zajímavější, zdraví prospěšnější a lákavější. 

Jenže na levém břehu vodní nádrže Liscia najdete přírodní fenomén, za nímž je dobré se vypravit. 

U kostela svatého Bartoloměje (San Bartolomeo, z 18. stol.) zde daleko od vesnic a měst roste skupina tří mohutných olivovníků, o nichž popisky a propagační materiály tvrdí, že patří k nejstarším na světě. Olivovníky  Olea Europea, varieta Sylvestris nepatří k pěstované verzi, ale jsou pokládány za přírodního předchůdce zemědělského kultivaru pěstovaného v celém Středomoří. 

Největší ze skupiny se nazývá S´Ozzastru (Olivastro), jeho stáří se odhaduje na 3000 - 4000 let a je zcela určitě nejstarším stromem na území Itálie. Jeho první trochu odborný popis pochází z roku 1883. Strom je vysoký 14 metrů, při základně obvod 20 metrů, v prsní výšce 12 metrů. Popisky uvádějí, že zastíní plochu 600 metrů čtverečních, tento údaj jsme si vlastním měřením ověřili a nedáváme popiskům za pravdu. Je to "jen" 400 m2. Strom si můžete prohlédnout z poněkud uctivé vzdálenosti, ke kmeni vstup není dovolen. 

Druhý a třetí exemplář rostoucí hned vedle se pyšní odhadovaným stářím asi 2000 let. Ke kmenům se podívat můžete a vychutnat si tak pocit pobytu v "zelené jeskyni". 

Mezi stromy vede pěšina, vstup na lokalitu je zpoplatněn, vstupenky a menší občerstvení či suvenýry si koupíte v budově vlevo nad vchodem. Kostel sv. Bartoloměje běžně není přístupný.

Lokalita je v majetku obce Luras. Patří mezi absolutně nejhodnotnější scenérie celé Sardinie. 



Podle:

Olivastri ze Santu Baltolu v Località Carana (luras.ss.it), 2. 11. 2021

Informační tabule na lokalitě, červenec 2021





Umístění

GPS souřadnice

41°0'23.921"N, 9°15'17.903"E

Adresa

Luras 07025

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
220 m.n.m. - 235 m.n.m.
Základní číselné údaje
Nejmohutnější olivovník má výšku 14 m, obvod kmene 12 m (měřeno v prsní výšce) a odhadované stáří 3000 - 4000 let. Strom dle našeho měření pokrývá plochu 400 metrů čtverečních. Chráněn vyhláškou je od r. 1991.

Přístup

Příjezd vlakem

V blízkosti lokality sice vede železnice, ale na ní je zaveden jen nepravidelný turistický provoz. Vede navíc po opačném břehu vodní nádrže Liscia. Přechod přes její hráz k olivovníkům je vyloučen. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

K olivovníkům nebo k jejich blízkosti nejezdí žádná autobusová linka. Do nejbližší vsi Sant´Antonio di Gallura sice autobusy jezdí, ale odsud se k olivovníkům přes uzavřenou hráz vodní nádrže Liscia nedostanete. 

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte po silnici Luras - Arzachena a odbočte na křižovatce 40°57'53.403"N, 9°12'37.720"E po silnici SP 137. Jeďte podél hráze a na 41°0'16.648"N, 9°15'19.013"E odbočte vlevo. Nenechte se na konci odradit kamenitým a prašným povrchem závěru cesty. Parkujte opatrně, místa u lokality s olivovníky jsou hodně nerovná. Mohli byste zničit spodní část auta. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus musí parkovat na silnici na křižovatce 41°0'16.648"N, 9°15'19.013"E.

Přístup pěšky

Pěšky přístup nedoporučujeme. Nejsou tu vhodné stezky, jen silnice. Turistická stezka Sant´Antonio - Lugosardo míjí skupinu olivovníků z hodně uctivé vzdálenosti

Příjezd na kole, parkování kol

Příjezd na kole - viz příjezd autem. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pokud si vezmete hodně dobře fyzicky vybavený doprovod, pak si po příjezdu autem lokalitu můžete celkem s úspěchem prohlédnout.  

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu