Kostel Panny Marie v Perfugasu

Hodnotná památka v městečku na severu Sardinie


Perfugas je obec na severu Sardinie vzdálená asi 13 km vzdušnou čarou od moře. 

Letmým pohledem do mapy nebo do turistických průvodců byste ji patrně při plánování toulek po ostrově klidně vynechali. A to by byla chyba, rozhodně pak pro zájemce o historii. 

V okolí Perfugasu v údolí potoka Battana byly nalezeny stopy osídlení z doby před 150 - 500 tisíci lety (starý paleolit), další pozůstatky sídlišť archeologové datují do neolitu, kdy se v okolí obce našly megalitické kruhy nazvané Concas, dolmeny Su Lyon a velká podzemní pohřebiště (Domus de janas). Hodně nálezů pochází z doby nuragické civilizace, dochovaly se pozůstatky asi 50 nuraghů a několik "hrobek obrů". Nejzajímavější nálezy uchovává místní muzeum archeologie a paleobotaniky. 

Farní kostel ve středu historického města Perfugas je zasvěcen P. Marii z Angeli, patronce města (Santa Maria degli Angeli). Pochází z konce 16. a začátku 17. století. Pozoruhodné přestavby byly provedeny v 18. století (stavba zvonice) a v 19. století (neoklasicistní fasáda). Není tedy zdaleka příliš starý. Ale v jeho interiéru se objevují dějiny dvou perfugaských kostelů, které jsou mnohem starší. Pojďme se k nim podívat.

Na východním konci obce stojí románský kostel Santa Maria de Foras, jehož existence je písemně uváděna již roku 1160. Zvláštní hodnotu má červeno-bílý ornamentální portál stojící u kostela, který je nejstarší na Sardinii. Z kostela S. Maria de Foras byl přenesen do centra obce dřevěný oltář z r. 1750. To je první souvislost.

Svatý Jiří Mučedník. To je postava, která se ve dnešním farním kostele také objevuje. Obyvatelé Sardinie byli vždy velmi pobožní, a tak nepřekvapuje, že na vyvýšenině 1 km severně od obce stojí ještě další kostel. Jeho jméno je kostel (Chiesa) Santa Giorgio Martire. Až do 19. století bychom jej našli pod jménem S. Giorgio de Ledda. Mnoho obyvatel Perfugasu si myslí, že Ledda odkazuje na dávnou vesnici, která tu stála. Archeologové ale žádnou nenašli. 

Název je památkou na dávnou okupaci Sardinie cizími vládci. Odkazuje na patrona Katalánie, jímž je Sant Jordi de Lydda. Viz též naše pojednání o Algheru, kde se stavebně Katalánci projevili za doby jejich vlády nejvíce na celém ostrově. Kostel sv. Jiří (jak zní volný překlad do češtiny) stojící v dominantní poloze poblíž stejnojmenného nuraghu se v dějinách uvádí r. 1528, kdy byl vysvěcen, postaven byl tedy patrně v první čtvrtině 16. století. Kolem kostela sice vyrostla vesnice asi s 12 rodinami, ale nejmenovala se Ledda či podobně. Existoval tu i dvůr. Obojí je dnes v ruinách, kostel je národní kulturní památkou. 

Uvnitř kostela s lodí a elegantními oblouky neznámý "Mistr z Perfugasu" zhotovil velkolepý oltářní obraz (retable) rozdělený na 23 velkých a 23 malých částí, v němž se věnoval životu Krista a svatých, zejména sv. Jiří. Retable je dnes uložena také ve farním kostele ve středu města. To je druhá souvislost. A nyní se pojďme alespoň stručně věnovat kostelu Panny Marie. 

Bohatá polychromie na fasádě je umocněna použitím surového kamene a bílou barvou vápencových bloků. Působí kontrastně oproti štítu, který je tmavý. Ve spodní úrovni se nachází střední vstupní portál, k němuž je přistavěn jednoduchý boční portál a okno tvaru obdélníku. V horní úrovni je proraženo trojúhelníkové okno, jímž procházelo dovnitř do lodi kostela světlo.  Kostel má v půdoryse tvar basiliky, která je zakončena apsidou.

Z přímého pohledu zleva byla ke kostelu přistavěna zvonice. Její střecha má zvláštní tvar ogiválu - střely do praku. Na její stavbu byl použit materiál ze dvou zbořených středověkých věží. 

Interiér kostela je členěn dvěma řadami oblouků, prostor hlavního oltáře je mírně zvýšen oproti podlaze. 

Kostel je opředen řadou pověstí. Jedna z nich tvrdí, že jádro dnešního farního kostela složené z presbytáře a dvou bočních kaplí pochází z období doriánského panství (1284 - 1409). Pověst může být pravdivá, protože pod presbytářem se nachází dvojitě klenutá pohřební krypta, určitě starší, než je první písemná zmínka o stavbě. 

Podle písemných pramenů ale máme jistotu jen o události zase naopak mnohem mladší. V 17. století se kostel P. Marie v centru Perfugasu stal farním a nahradil tak kostel S. Maria de Foras. Bohoslužby se tu konají i v současné době. Uvnitř se také nachází část Diecézního muzea. 

Kostel bývá otevřen jen při konání obřadů a mší. 


Podle:

Informační tabule u kostela, červenec 2021

| starověk Obec Perfugas (comuneperfugas.it), 8. 11. 2021






Umístění

GPS souřadnice

40°49'44.715"N, 8°53'11.148"E

Adresa

Via Fratelli Cairoli
Perfugas 07034

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
80 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Do Perfugasu vede úzkorozchodná železniční trať Sassari - Perfugas - Tempio Pausania - Palau. Je ale na ní zastaven provoz. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Perfugasu se dostanete autobusem ze Sassari nebo z Tempio Pausania. Spojů ale jezdí poměrně málo. 

Příjezd osobním autem, parkování

V Perfugasu lze s autem zastavit v blízkosti všech památek. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Ulice u kostela P. Marie v Perfugasu jsou úzké. Vůz nechte na hlavní silnici u radnice, kde lze zastavit na některém volném místě u okraje silnice (Via Giuseppe Mazzini).

Přístup pěšky

Všechny památky v Perfugasu jsou pěšky snadno dostupné buď z místa, kde necháte auto nebo z autobusové zastávky. K některým turisty navádějí hnědé směrovky, značení ale je nedostatečné nebo zastaralé. 

Příjezd na kole, parkování kol

Památky v Perfugasu jsou snadno dosažitelné na kole. 

Poznámky pro vozíčkáře

Kostel si můžete po vystoupení z auta poměrně pohodlně prohlédnout. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu