Poloostrov severovýchodně od Porto Rotondo

Hezké pláže a výhledy na severním pobřeží Sardinie


Město Olbia na severu Sardinie má neobyčejně rozlehlé správní území. Patří k němu řada sídel na venkově, některá ve vzdálenosti až 15 km od středu zástavby. Jedním z nich je výletní a rekreační sídlo Porto Rotondo u moře severně od centra. 

V Portu Rotondu vyrostla velká spousta vilek, hotelů a penzionů, které všechny těží z vynikající polohy vůči moři. Lidé, kteří se sem chodí koupat, vyhledávají nejen zážitek z čisté vody, ale také výhledy na horizontálně členité pobřeží. 

Od Porta Rotonda k severovýchodu vybíhá poloostrov o rozloze asi 32 hektarů, na němž si postavili vilky především Italové z pevniny. Nutno uznat, že žádná z nich neruší panorama nadměrnou výškou, divokými tvary nebo křiklavými fasádami. Příroda sice ustoupila komerčnímu cestovnímu ruchu, ale nedostává vyloženě "na frak".

U městečka se sice nachází několik pláží, na poloostrově jsou ale hezčí. Koupat se a lenošit můžete na třech místech. 

Příjezd na poloostrov tvoří šíje široká pouhých 130 m. Na jejích obou stranách najdete hezké pláže. Ta vlevo je spíše "komerční", tj. s občerstvením a lehátky, více navštěvovaná, vpravo je pláž spíše "přírodní". Obě pláže mají miniaturní rozměry, jejich délka nedosahuje ani 100 m, šířka je kolem 10 m a náporu rekreantů nestačí. Rovněž malinkatá jsou parkoviště na obou stranách šíje. 

Pokud pojedete dál až na slepý konec silnice k minimalistickému kruhovému objezdu (a bude zde místo na parkování), pak průchodem vlevo mezi zahradami můžete projít ke třetí pláži, o níž místní i "přespolní" vědí asi nejméně, takže se zdá být méně navštěvovaná. Je dlouhá asi 100 m a na pořádek na ní dohlíží plavčík.

Kousek severně odtud se ze skalek jen několik metrů nad mořskou hladinou můžete kochat překrásným výhledem na okolní zálivy, ostrovy a poloostrovy. Dostanete se tam z konečného místa slepé silnice nejdříve úzkým průchodem na pláž a pak vpravo. Na vyhlídku nevede žádná upravená pěšina. 

V redakci se nám nepodařilo zjistit, zda poloostrov a vyhlídka mají nějaké geografické jméno. 




Umístění

GPS souřadnice

41°2'14.038"N, 9°33'37.915"E

Adresa

Porto Rotondo
Olbia 07026

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 5 m.n.m.
Základní číselné údaje
Poloostrov má rozlohu asi 32,1 ha a délku pobřeží asi 3 km.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Porto Rotonda se dostanete autobusem např. z Olbie. Vystoupit můžete např. na malém autobusovém nádraží v ulici Via della marina. Na poloostrov žádný bus dál nejede. 

Příjezd osobním autem, parkování

Silnice vede od Porto Rotonda přes šíji poloostrova až na slepý konec v ulici Via Punta Volpe. Pokud budete mít štěstí, můžete zaparkovat na šíji poloostrova u prvních dvou pláží, více místa je u poslední pláže poblíž slepého konce ulice Via Punta Volpe - na okraji silnice. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Poloostrov nelze doporučit pro jízdu zájezdového autobusu. Hrozí riziko, že se tu s vozem neotočíte. 

Přístup pěšky

Pláže na šíji jsou dostupné jednoduše po opuštění vozu na parkovišti. Pláž u špičky poloostrova je dosažitelná z ulice Via Punta Volpe. Jděte doleva úzkým průchodem mezi zahradami a dojdete na pláž. Pokud chcete na vyhlídku, pokračujte doprava po pláži a pak po skalkách za výhledem. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz pokyny pro pěší, kolo ale musíte vždy v závěru cesty vést. 

Poznámky pro vozíčkáře

Ani jedna z pláží a ani vyhlídka nejsou uzpůsobeny pro vozíčkáře. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu