Rozhledna Holedná

Výhled do krajiny nad severozápadními městskými částmi Brna


Na severozápadním okraji jihomoravské metropole se zdvihá několik lesnatých kopců, které jsou plícemi města a lokalitami, kam Brňané mohou chodit načerpat síly a na procházkách nebo vyjížďkách na kole se rekreovat. 

První oblastí je část Bobravské vrchoviny, které do katastrálního území Brna zasahuje na obou březích Brněnské přehrady. Sem umístil děj Pohádky Máje Vilém Mrštík. Rozsáhlé pásmo vrchů a lesů umožňuje vychutnat si přírodu a přitom neopustit administrativní hranice krajského města. 

Druhé pásmo kopců se nachází ještě blíže k centru. Mezi městskými částmi Kohoutovice, Bystrc, Komín a Jundrov se zdvihá kopec zvaný Holedná, jehož vrchol a úbočí jsou z větší části oborou Lesů města Brna, kde běžně můžete potkat polokrotké daňky, jeleny, srnce a muflony. Prasata divoká jsou chována ve zvláštní ohradě. Hřbet a úbočí Holedné jsou protkány asfaltovými i přírodními cestami, po některých vedou turistické značky. 

Od r. 2012 se v některých obcích v Česku setkáváme s pojmem "participativní rozpočet", jehož myšlenka dorazila r. 2019 i do Brna. Město vyčlenilo do tohoto rozpočtu určitou sumu. Občané Brna mohou navrhnout v rámci participativního rozpočtu městu své projekty a přesvědčovat další spoluobčany, aby pro ně hlasovali. V Brně konkrétně se nejedná o "velké" projekty, ale účast občanů byla rozhodně velmi významná. Zvláštností při hlasování byl fakt, že bylo možno jakémukoli projektu přidělit jak kladné, tak záporné "body". Hlasovalo se o dětských hřištích, cyklostezkách, úpravách malých prostranství atd.

Jak to souvisí s kopcem Holedná?

V jednom z ročníků hlasování dostala rozhodující počet hlasů Rozhledna na Holedné. Magistrát výsledek přijal a finančně podpořil. Ukázalo se sice, že alokovaná částka stačila pouze na projekt, město pak platilo z jiných peněz výstavbu, ale Brňané v prosinci 2020 dostali významný dárek - rozhlednu nad severozápadním prostorem města. 

Rozhledna stojí na vysoce atraktivním místě na křižovatce zelené a žluté turistické značky na severovýchodním úbočí výše zmíněného kopce. Autorům tohoto textu není známo, proč nebyla vybrána přímo vrcholová kóta. Jen se domníváme, že vrchol leží v oboře, kde by přemíra návštěvníků rušila potulující se zvěř. 

Nevadí.

Severovýchodní úbočí, respektive bezejmenná kóta na něm, je předurčeno pro vynikající rozhled na údolí Svratky od Brněnské přehrady přes Bystrc, Komín a Žabovřesky. Výhled je uzavřen městskou částí Jundrov. Směrem na jih uvidíte pouze lesy.

Autoři Tomáš Jurák, Jaromír Šmerda, Lukáš Loudil, Andrea Chroustová a Adam Michna z firmy TJ Architekti se na projektu "vyřádili". 

Museli počítat s dvacetimetrovou výškou stromů a vzít v úvahu, že ještě trochu povyrostou. Současně hledali výtvarnou inspiraci. Vzhledem k předpokládané výšce rozhledny jako výchozí materiál museli uvažovat ocelovou pozinkovanou konstrukci. Nechtěli základní tvar běžný z telekomunikačních věží. 

Zvolili technický "přepis" dubu jakožto stromu, který je v okolních lesích naprosto převažující. Kmen dubu má několik "vrstev", rozhledna také. Tuhé nosné jádro s vřetenovým schodištěm o 13 patrech s 208 pororoštovými schody má být zpodobněním kmene. Vyrůstá z betonového podkladu, což má dodat stavbě pocit stability. Jádro je koncepčně a technicky připraveno na zvládání tlaku. "Sukénku" tvoří ocelová lana v počtu 2 krát 16, která autoři připodobňují ke kůře stromu. Jak známo, duby mají hrubou kůru. Lana obepínající schodiště se křižují do tvarů rovnoběžníků, což má připomínat přírodní drsnost dubové kůry. V konstrukci jsou připravena na zvládnutí jejího namáhání v tahu. A posledním přirovnáním k přírodě má být skutečnost, že duby rostou navzdory živlům a jejich koruny nejsou nijak chráněny. I rozhledna není nijak speciálně chráněna, návštěvník vystupuje nad koruny okolních stromů bez střechy nad hlavou, s lehkou závratí a pocitem bližšího vztahu k obloze. Nahoře ve výhledu nepřekáží žádná technická součást. 

Na rozhledně nejsou žádné komerční prvky ani telekomunikační zařízení. Je určena jen k podpoře turistiky. Vrchol stavby je opatřen překážkovým návěstidlem, což je červené světlo upozorňující piloty letadel na výškově výjimečný prvek v krajině. 


Podle:

Rozhledna Holedná – Wikipedie (wikipedia.org), 14. 12. 2021

Stavbaweb.cz – Rozhledna Holedná, 14. 12. 2021



Umístění

GPS souřadnice

49°12'53.564"N, 16°32'39.485"E

Adresa

Jundrov
Brno 637 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Jundrov
Nadmořská výška
315 m.n.m.
Základní číselné údaje
Rozhledna je vysoká 35,52 m, vyhlídkový ochoz je ve výšce 34,32 m. Byla postavena r. 2020. Projekt stál 500 000 Kč, výstavba 6,6 mil. Kč.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Brno hlavní nádraží

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte tramvají (více linek) do zastávky Svratecká v Brně-Komíně nebo busem 67 do zastávky Optátova v Brně-Jundrově. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze (s trochou potíží při hledání místa) v Brně-Komíně nebo v Brně-Jundrově, např. v ulici Březová. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Průvodce zájezdu může nechat účastníky vystoupit např. na křižovatce Optátova - Březová a jet parkovat do Bystrce na ulici Vejrostovu. 

Přístup pěšky

Z Brna-Komína, zastávky Svratecká: zelená turistická značka stoupá od lávky přes Svratku lesem k rozhledně. Asi 1 km. 

Z Brna-Jundrova, zastávky Optátova: žlutá turistická značka stoupá nejprve zástavbou, pak lesem k rozhledně. Asi 1 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Z Brna-Jundrova je možno přijet na kole. Příjezd je ale možný i odjinud, např. od zastávky Stará dálnice přes lokalitu U Jezírka. Příjezd z Brna-Komína sice je také možný, ale stezka stoupá dost příkře, takže kolo nejspíš téměř pořád povedete. 

Poznámky pro vozíčkáře

Příjezd s fyzicky dobře vybaveným doprovodem je možný z Jundrova. Na rozhlednu nahoru se ale nedostanete. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu