Těžba mramoru v Orosei

Z lomů na východě Sardinie pochází kámen na stavby a uměleckou výzdobu v Itálii i po celém světě

Kontaktní informace

++39 - 784 - 998119
Oficiální stránky

Itálie je zemí s mnoha stavebními památkami ze všech slohových období. Na mnoha budovách pozorujeme bílá nebo béžová zbarvení obložení či samotných stavebních prvků. Současně turisté z celého světa obdivují nádherná díla italských sochařů, kteří zhotovovali své umělecké kusy často z bílých nebo béžových kamenných bloků. 

Mramor.

Jeho těžba na několika místech Apeninského poloostrova dala základ nesmírné kráse mnoha uměleckých děl a staveb po celé Itálii. Později se začal italský mramor vyvážet do celého světa. 

Hlavní těžební oblast se koncentruje dodnes v Apuánských Alpách u městečka Carrara a Minucciano. Zdejší lomy byly a jsou zásobárnou mramoru pro mnoho zákazníků. Současně je třeba říct, že devastace území po těžbě zaujímá jen u Carrary 14 km2 a příroda bude potřebovat dlouhou dobu na opětovný návrat do stabilního stavu. 

Na Sardinii mají italští stavitelé a umělci druhou základnu. Jurský mramor (jura je geologickým obdobím mezozoika = druhohor) vzniklý přeměnou zdejších vápenců má těžební základnu u města Orosei na východním pobřeží. Město samotné je mezi návštěvníky známo především plážemi a písečnými dunami, současně slouží jako základna pro výlety do nedalekých krasových hor Supramonte. 

O lomech na mramor (cava di marmo) běžná veřejnost moc neví, i když silnice z Orosei k pohoří Supramonte vede středem lomu. Odborníci a zákazníci po celém světě ale zboží z Orosei znají velmi dobře. 

Redakci tohoto webu není známo, zda se mramor v Orosei těžil již v historických dobách. Víme ale, že současný podnik pod názvem Marmi Orosei existuje od roku 1971. Mramor se těží běžnou technologií zpravidla řezáním bloků kamene mohutnými řetězovými pilami v lomu, který se rozkládá na obrovské rozloze 1,2 km2 (největší vápencový těžební prostor v Česku Velkolom Čertovy schody u Koněpruských jeskyň má rozlohu asi 1 km2). Lom má několik etáží, nejspodnější dosahují k hladině spodní vody, což je na vyprahlé Sardinii udivující jev. 

Nyní v lomu fakticky podnikají dvě společnosti, vedle již dříve jmenované je to Marmi Elmo založená roku 1978, která vytěžený mramor zpracovává, například dalším řezáním, broušením a leštěním. Výsledkem její práce jsou výrobky určené na trh. Mohou to být beztvaré kusy kamene nebo jeho pravidelné bloky, ale dnešní zákazníky zajímají spíše mramorové podstavce, dlažby, prahy, parapety a schodiště. Zákazník často jde do lomu a ukáže si na kus, který mu je potom doručen. Mramor z Orosei má široké použití pro interiéry i exteriéry, je mrazuvzdorný a jen minimálně absorbuje vodu. Prodává se v několika přírodních dekorech podle toho, jak moc a v jakých směrech kamenem prostupují barevné žilky - v překladu z italštiny bychom pak mramor rozdělili na druhy bez žilek, s příčnými žilkami, s rovnými žilkami nebo s "mraky". A ještě se rozlišuje mramor tmavý, středně světlý a světlý. 

V Orosei si nejvíce cení svých zakázek na výzdobu některých stanic metra v Paříži, letiště v Santo Domingu (Dominikánská republika), letiště Charlese de Gaulla v Paříži, prodejen Gucci po celém světě, golfového klubu v Singapuru a obchodních domů Lafayette.

Podle:

Profil firmy (marmiorosei.it) 19. 12. 2021


Umístění

GPS souřadnice

40°21'45.186"N, 9°39'50.042"E

Adresa

Orosei 08028

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
70 m.n.m. - 250 m.n.m.
Základní číselné údaje
Rozloha lomu je asi 1,2 kilometru čtverečního.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejblíž se k Orosei můžete dostat úzkorozchodnou železnicí Macomer - Nuoro. Jeďte do konečné žst Nuoro. Nebo jeďte normálněrozchodnou železnicí do Olbie. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte do Orosei autobusem např. na Lnce z města Nuoro nebo z Olbie. Přímo v lomu autobusová zastávka není. 

Příjezd osobním autem, parkování

Lomem vede silnice SS 125. Možnosti na zastavení jsou ale velmi omezené. Do areálu lomu je pro běžného návštěvníka vstup zakázán. Z okrajů lomových stěn hrozí nebezpečí pádu. Dbejte osobní bezpečnosti. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Lomem vede silnice SS 125. Možnosti na zastavení jsou ale velmi omezené. Do areálu lomu je pro běžného návštěvníka vstup zakázán. Z okrajů lomových stěn hrozí nebezpečí pádu. Dbejte osobní bezpečnosti. 

Přístup pěšky

Pokud se vám podaří v lomu zastavit, pak můžete ze silnice část lomu vidět. Do areálu lomu je pro běžného návštěvníka vstup zakázán. Z okrajů lomových stěn hrozí nebezpečí pádu. Dbejte osobní bezpečnosti. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz pokyny pro osobní auta. 

Poznámky pro vozíčkáře

Viz pokyny pro osobní auta. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu