Mořské hradby v Algheru

Obranný systém (bastioni) vybudovaný Katalánci ve městě na severozápadě Sardinie


Pro architekturu města Alghero na ostrově Sardinie (která je dnes součást Itálie) bylo nejpříznivějším obdobím dějin, kdy tady vládli Katalánci. Do dnešních dnů se v tomto kousíčku ostrova udržela katalánština jako jeden z dorozumívacích jazyků a současně se díky zachovaným památkám "katalánského" ducha městu přezdívá Malá Barcelona. 

Katalánci díky ovládnutí města ve strategické poloze museli mnoho času i peněz věnovat obrannému systému. Vznikla tak více než jeden kilometr dlouhá linie opevnění, která město chránila na straně moře. Podobná linie existovala na straně příjezdu z pevniny. Zatímco pobřežní linie se velmi dobře zachovala a jsou na ní jak úseky opevnění, tak obranné věže, z pevninského úseku se zachovaly jen věže. 

Když se budete pohybovat centrem Alghera, stačí kdekoli vyjít k moři a mořské hradby uvidíte. 

Na jihu začínají na Piazza Vincenco Sulis, kde je i první věž Torre di Sulis a pokračují k západu k věži Torre San Giacomo (pod názvem Bastioni Cristofero Colombo) a odtud k severu k přístavu a věži Torre delle Polveriera (pod názvem Bastioni Marco Polo). Zde se linie hradeb stáčí na východ, kde jsou dnes ulice Banchina Sanitá a Banchina Dogana. Hradby zde v mapě hledejte pod názvem Bastioni Ferdinando Magelano. Půvabná je přístupová brána do města Porta a Mare, kde linie končí. 

Dřívější obranný význam "bastioni" správa města podtrhla instalováním replik i originálů obléhacích strojů a děl na korze, jímž dnes hradby jsou. Velké množství návštěvníků Alghera se tady objeví hlavně večer, kdy se sejdou ze všech okolních pláží, aby vychutnali podmanivou a současně rušnou atmosféru města a výhledy na moře a na mys Capo Caccia. Většina z nich skončí v restauracích a kavárnách, kterých je na úseku hradeb bezpočet. Do některých podniků se bez předchozí rezervace nedostanete. 


Umístění

GPS souřadnice

40°33'35.373"N, 8°18'39.188"E

Adresa

Alghero 07041

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
5 m.n.m.
Základní číselné údaje
Linie mořských hradeb v Algheru je dlouhá asi 1,1 km.

Přístup

Příjezd vlakem

Do Alghera vede úzkorozchodná železniční trať ze Sassari, kde je provozováno až 12 spojů denně. Nádraží je asi 1,5 km severně od centra v ulici Via Don Munzoni.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobusové nádraží v Algheru v podstatě není. V ulici Via Catalogna jsou soustředěny odjezdy a příjezdy busů různých společností, kde každá má svou vlastní pokladnu. Do Alghera se dostanete ze Sassari, Bosy, Porta Torres, některé linky ale nejedou do centra, ale na letiště severně od centra (poblíž Fertilie). 

Na letiště míří několik linek z italské pevniny, dále z Bruselu, Mnichova, Londýna a jiných měst. Z Prahy sem přímé lety zavedeny nejsou. 

Příjezd osobním autem, parkování

S parkováním je v Algheru vážný problém. Poblíž středu města zkuste podzemní parkoviště s vjezdem z Via Lo Fraso (40°33'32.122"N, 8°19'2.036"E), které má silně odpudivý vzhled, příjezdový "houpák" nevhodný pro vozy s nízkou světlou výškou, ale parkuje se v něm zdarma (stav r. 2021). 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu


Přístup pěšky

Alghero je dobře přístupné pěšky. Z výše popsaného podzemního parkoviště dorazíte do centra i k mořským hradbám - do 10 - 15 minut. 

Příjezd na kole, parkování kol

Ulice v Algheru jsou sice sjízdné na kole, ale pohybují se v nich buď obrovská množství aut nebo přímo v centru davy chodců tak, že jízdu Algherem na kole nedoporučujeme. 

Poznámky pro vozíčkáře

Mořské hradby vozíčkářům doporučujeme. Zvládnete to sami, ale na přejezdech do centra jsou větší sklony komunikací a místy i hrubší dlažba. Zde budete potřebovat doprovod. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu