Madritschen

Též Monte Madrizze - vrchol na rakousko-italské hranici s krásnými výhledy, vycházkovými trasami a lyžařským střediskem Nassfeld


Vrcholu Madritschen s 1919 metry nad mořem na rakousko-italské hranici by si patrně v konkurenci okolních velehor nikdo z turistů nevšiml. Jenže...

Madritschen má výjimečnou polohu, která umožňuje výhled na obrovskou část Alp. Mírně svažité louky lákaly místní lyžařské nadšence k vybudování ski areálu, který se postupně zapsal příznivcům sjezdovek do povědomí s přízviskem TOP. 

Od r. 1985 se postupně na vrcholu a v okolí budují lanovky a lyžařů sem přijíždí velký počet. Přesto hora jejich invazi nepociťuje tragicky. Největší investici majitelé areálu nechali vybudovat v l. 1999 - 2000. Stala se jí 6 km dlouhá lanovka Millenium Express. Přepravní kapacita 3600 osob za hodinu umožňuje zimní zážitky velkému počtu sportovců, ale v okolí je ještě 12 dalších lanovek, takže davy se poněkud rozptýlí i po okolních kopcích na 110 kilometrech sjezdových tratí. 

A co v létě?

Na celoroční využití tvůrci areálu mysleli již od r. 2000 a nutno říci, že k problému přistoupili koncepčně a s ohledem na přírodu. 

Z vrcholu je možné sjíždět na horském kole. Down-hill nad Hermagorem je vážně pojem. Na jiném místě můžete část kopce sjet na letní bobové dráze s příznačným názvem Pendolino. A nejmladší děti s rodiči se mohou projít po sympatické naučné stezce, kde dominantou jsou vodní prvky - modely toků, vodopádů, nádrží a podobně. Nejnižším místem stezky je velká nádrž s vodou potřebnou pro výrobu umělého sněhu a s fontánou. Nikomu z návštěvníků ani nevadí, že i v Alpách je umělý sníh cizorodým prvkem, jehož využití ekologové vidí jen velmi neradi. 

Přes vysokou návštěvnost je nutno uznat, že Madritschen je výjimečná hora díky promyšlenému systému péče o návštěvníky. Lavičky, restaurace, lanovky a vše okolo netvoří žádný cirkus, ale spíše vlídné prostředí. 

Hlavní dojem, který si ale z Madritschenu odnesete, jsou výhledy. Na severu uvidíte velkou část Alp s nejvyšším vrcholem Rakouska Grossglocknerem, na východě Julské Alpy s Triglavem. Horizont na západě není daleko, protože ve výhledu brání vrchol Trogkofel a na jihu se zvedá hraniční masív velehory Rosskofel.



Umístění

GPS souřadnice

46°33'37.284"N, 13°15'9.875"E

Adresa

Hermagor - Pressegger See 9620

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
1919 m.n.m.
Základní číselné údaje
Na vrchol vedou tři lanovky, nejdelší má provozní délku téměř 6 kilometrů.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Hermagor. Jezdí sem přímé osobní vlaky z Villachu. Dál musíte pokračovat autobusem. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobusy jezdí z Hermagoru do Tröpolachu. Podrobnosti provozu neznáme. 

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte k dolní stanici lanovky v Tröpolachu na kapacitní parkoviště. Nebo můžete jet do průsmyku Passo Pramollo a jet nahoru jednou ze sedačkových lanovek (např. dolní stanice na 46°33'45.885"N, 13°16'28.699"E).

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Jeďte k dolní stanici lanovky v Tröpolachu na kapacitní parkoviště. 

Přístup pěšky

Pokud si chcete projít na vrcholu Madritschenu naučnou stezku, jděte po výstupu z lanovky Millenium Express vpravo od vrcholu. Začátek stezky tvoří velká dřevěná brána. Stezka měří asi 2 km. Nejdříve sestoupíte asi o 100 výškových metrů níže k umělé vodní nádrži a pak půjdete jinou trasou zpět. Zvlášť doporučujeme rodinám s dětmi. 

Další možností pro túru je trasa od jižního cípu umělé nádrže do sedla mezi horami Rosskofel a Trogkofel s možností vystoupit na jednu z nich. Některé výstupy na těchto vrcholech jsou jištěny umělými pomůckami. 

Příjezd na kole, parkování kol

Oblast Nassfeldu je velmi oblíbena cyklisty. Umožňuje během jednoho dne několikrát různými směry na horském kole sjet kopec z horní stanice lanovky k dolní stanici nebo jen do průsmyku Passo Pramollo. Na lanovce je přeprava kol zdarma (stav r. 2021). 

Další možnosti nabízí cyklostezka v údolí podél řeky Gail a také poněkud vzdálenější cyklostezka na italském území z Tarvisia do Carnie, která byla vybudována na tělese zrušené železniční trati. Tunely a mosty na ní jsou úchvatným zážitkem. 

Poznámky pro vozíčkáře

Do lanovky se vozíčkář celkem snadno dostane. U horní stanice můžete podniknout skvělou vycházku po naučné stezce. Na ní ale nejsou úplně rovné povrchy a snadné sklony. S fyzicky zdatným doprovodem ji ale zvládnete. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu