Silnice Pontebba - Passo Pramollo

Horský přejezd na rakousko-italské hranici, překrásné údolí, nádherné výhledy


Mezi Rakouskem a Itálií se zdvihá pohoří Alpy jakožto výrazný dopravní a klimatický předěl. Již odedávna jím procházely obchodní karavany a proudil tady život. K přejezdu Alp všichni cestující používali snížená místa v hřebenu - sedla a průsmyky. 

Průsmyk mezi Villachem a Tarvisiem je dopravně jedním z nejvíce frekventovaných. Vede tudy důležitá silnice i železnice. Obě komunikace svými směrovými i sklonovými poměry nevyhovovaly, takže místo po běžné silnici teď průsmykem proudí auta po dálnici a jednokolejná trať přimknutá do údolí řeky byla opuštěna a nahrazena moderní elektrifikovanou dvoukolejkou, která z větší části překonává Alpy bočními tunely. 

Hned několik kilometrů na západ odtud je možno Alpy přejet ještě jedním průsmykem, daleko zajímavějším a divočejším. 

Passo Pramollo. 

V nadmořské výšce 1530 metrů se tu rozkládá malá osada s hraničním přechodem, dolními stanicemi lanovek a parkovišti. Také zde můžete v zimě vzít běžky a jezdit na vyznačených okruzích. 

Kdo chce zažít mírně dobrodružnou jízdu, nejede z Itálie do Rakouska přes Tarvisio. Dálnice je tady na tunelech a mostech pohledná, ale "přírodní" jízda na silnici z Pontebby do průsmyku Passo Pramollo kaňonem říčky Rio Bombasso  je zábavnější. Sklon komunikace je značný, na pouhých 13 kilometrech překonáte převýšení 970 metrů. Tomu odpovídá i použitá stavební technologie. Silnice je sice dost široká na vyhýbání protijedoucích vozidel, ale přece jen v některých místech se museli stavbaři uskrovnit a motorista musí dávat velký pozor. Některé zatáčky jsou velmi ostré. Zdejší specialitou je tunel, v němž se silnice stáčí o 180° a jedete v něm ve velkém sklonu. Projektanti jej použili na umístění serpentiny, protože na povrchu stočit silnici do opačného směru nebylo možné. Souřadnice tohoto místa jsou 46°31'31.658"N, 13°18'7.542"E. Uvidíme, zda tento tunel bude ještě dlouho v provozu, má být nahrazen přeložkou silnice do jiného tunelu na druhém břehu údolí. 

Silnici Pontebba - Passo Pramollo je možno projet pouze autem, busy sem mají zákaz vjezdu. Ani se nepokoušejte zákaz porušit, některé zatáčky prostě bus neprojede a do tunelu by se nemusel vejít. 

Severní silniční rampa průsmyku Passo Pramollo končí v údolí řeky Gail v Rakousku Je také hezká, ale nikoli dobrodružná. Použijete ji, pokud pojedete na Passo Pramollo k lanovkám na lyžování nebo na turistiku na horu Madritschen




Umístění

GPS souřadnice

46°32'43.794"N, 13°17'46.106"E

Adresa

Pontebba 33016

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
560 m.n.m. (Pontebba) - 1530 m.n.m.
Základní číselné údaje
Silnice je dlouhá asi 13 km.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Pontebba na trati Venezia - Villach. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte do městečka Pontebba. 

Příjezd osobním autem, parkování

Autem jeďte buď na rakouské straně do vesnice Tröpolach nebo na italské straně do městečka Pontebba, odkud se vydáte do průsmyku. Z rakouské strany vede relativně široká a frekventovaná silnice, na italské straně je silnice užší a s menší hustotou provozu. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus na silnici Pontebba - Passo Pramollo nesmí. 

Přístup pěšky

V okolí silnice Pontebba - Passo Pramollo vede několik turistických značených tras. V redakci ale neznáme jejich průběh. 

Příjezd na kole, parkování kol

Průsmyk ze směru od Pontebby patří k významným výzvám pro jezdce - vrchaře. Sjezd dolů pokládáme za vzrušující. Je nutno ale mít v pořádku brzdy i hlavu. 

Poznámky pro vozíčkáře

Na několika místech při silnici lze zastavit a pohybovat se volně kolem auta. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu