Fontanon di Goriuda

Krasový pramen a nádherný vodopád v italských Alpách poblíž hranice se Slovinskem


Až někdy pojedete Alpami u Tarvisia tradiční cestou k moři, do Benátek nebo kamkoli z Rakouska do Itálie (nebo opačně), zkuste někdy změnit dálnici za přejezd hor po "obyčejné" silnici. Jízdu mezi Tarvisiem a obcí Chiusaforte můžete uskutečnit přes průsmyk Nevea v těsné blízkosti slovinských hranic. Budete nadšeni. Krajina vápencových velehor uchvátí každého milovníka přírody a nadšenci přes techniku budou obdivovat detaily stavby silnice, která průsmykem vede. 

Na jižní straně průsmyku z bočních údolí vyúsťuje v prudkém spádu do říčky Raccolana několik potoků. Její údolí vyhloubil ledovec, proto má příčný profil tvaru písmene U se strmými bočními stěnami, které potoky překonávají vodopády

Z nich nejpozoruhodnějším je Fontanon di Goriuda, famózní krajinná scenérie u samoty Pian della Sega, kde je parkoviště a restaurace. 

Fontanon di Goriuda je především mohutný krasový pramen, který nad levou stranou údolí řeky Racolana vytéká v mohutné vyvěračce  po 600 m dlouhém průtoku jeskyní. Vzápětí dvěma obrovskými skoky - vodopády překonává výškový rozdíl mezi vyvěračkou a dnem údolí, tvoří kruhovou přírodní nádrž a pokračuje k ose údolí jako horská bystřina k soutoku s Racolanou. 

Na vodopádu je nádherné pozorovat, jak vody volně tečou vzduchem, protože vodopádová stěna je převislá. Můžete tedy vodopád obdivovat a fotografovat zvně i "zevnitř". Proudící vodu můžete podejít a přírodní unikát pozorovat i z druhé strany. 

Italské speleology pochopitelně zajímalo, jaký charakter má krasová voda v podzemí. Průzkumem zjistili, že protéká síněmi bez krápníkové výzdoby, zato ale třikrát zaplní celý jeskynní profil, takže tvoří sifony. První je dlouhý 114 m a hluboký 10 m, druhý má délku 59 m a hloubku15 m, třetí je nejkratší s 9 m délky a hloubkou 22,5 m. Teplota vody v jeskyni a ve vyvěračce je po celý rok stálá: 5°C. 

Název pramene a vodopádu vychází z místní pověsti, podle níž v jeskyni žil zlý obr Gorioda, nicméně toto pojmenování má spíše blíže k jinému slovu Guriuze, což jsou malí trpaslící vystupující v mnoha friulských legendách. Tak si vyberte - ale ještě lépe učiníte, když se k vodopádu pojedete podívat. Budete překvapeni i tím, jak málo lidí sem zavítá. 

Výšku vodopádu odhadujeme na 40 - 50 m. 

Na naučné tabuli můžete dobře prostudovat profil jeskyně nad vodopádem. 

Správa parku pořádá exkurze dovnitř jeskyně. Viz V SRDCI FONTÁNY GORIUDA (parcoprealpigiulie.it). Vstupné je 25 euro, doba trvání exkurze je 3 hodiny. 

Podle: 

Naučná tabule u vodopádu, červenec 2021. 

Cascata del Fontanone di Goriuda - Evropské vodopády (europeanwaterfalls.com), 28. 12. 2021








Umístění

GPS souřadnice

46°23'36.975"N, 13°26'5.263"E

Adresa

Chiusaforte 33010

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
861 m.n.m.
Základní číselné údaje
Voda nad vodopádem protéká jeskyní 640 m dlouhou. Její výškový rozdíl je 100 metrů.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší žst je Carnia na trati Tarvisio - Venezia. Zastavují tu jen osobní vlaky. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte busem do vesničky Piani, přesně řečeno do zastávky Piani della Sega Bivio Pianatti

Příjezd osobním autem, parkování

Pod vodopádem je u restaurace velké parkoviště. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Pod vodopádem je u restaurace velké parkoviště. 

Přístup pěšky

Od parkoviště jděte nahoru k vodopádu 10 minut. Je jedno, kterou cestu vyberete - zda nejdříve loukou nebo rovnou nahoru lesem. 

Příjezd na kole, parkování kol

Cesta od parkoviště nahoru k vodopádu není pro kola sjízdná. Doporučujeme nechat je dole u silnice nebo na parkovišti. Údolím říčky Racolana musíte přijet po silnici, cyklostezka zde nevede. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vodopád není pro vozíčkáře dosažitelný. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu