Silnice Chiusaforte - Sella Nevea - Lago del Predil

Méně známý přejezd Alp v blízkosti italsko-slovinské hranice


Až někdy pojedete Alpami u Tarvisia tradiční cestou k moři, do Benátek nebo kamkoli z Rakouska do Itálie (nebo opačně), zkuste někdy změnit dálnici za přejezd hor po "obyčejné" silnici. Jízdu mezi Tarvisiem a obcí Chiusaforte můžete uskutečnit přes průsmyk Nevea v těsné blízkosti slovinských hranic. Budete nadšeni. Krajina vápencových velehor uchvátí každého milovníka přírody a nadšenci přes techniku budou obdivovat detaily stavby silnice, která průsmykem vede. 

Na jižní straně průsmyku z bočních údolí vyúsťuje v prudkém spádu do říčky Raccolana několik potoků. Její údolí vyhloubil ledovec, proto má příčný profil tvaru písmene U se strmými bočními stěnami, které potoky překonávají vodopády

Nyní si popišme průběh silnice ve směru, který je dle našeho soudu pro průjezd zajímavější, tj. od jihu k severu. 

Z dálnice A23 Palmanova - Tarvisio vyjeďte buď na exitu u městečka Pontebba anebo u vesnice Amaro. Po "staré" silnici dojeďte do obce Chiusaforte a odtud se vydejte do bočního údolí ve směru Sella Nevea podél říčky Racolana. Začátek jízdy je v nadmořské výšce 386 m. 

Silnice se mírně klikatí údolím a zpočátku stoupá jen mírně. U osady Saletto si můžete všimnout na levé straně od auta (v tomto případě je to pravý břeh říčky) několika vodopádů v bočním údolí. Jsou částečně vidět i ze silnice. Mnohem zajímavější je vodopád  Fontanon di Gorioda o několik kilometrů dál. Za ním začíná silnice stoupat prudce. 

Velké převýšení do průsmyku Nevea (z italštiny = sníh) silnice překonává několika serpentinami, kde ve skalním terénu je projektanti často neměli kam "umístit". Zvolili tedy typicky italský přístup, tj. tunely. Na silnici jich celkem projedete pět. Nejsou dlouhé, ale ve třech z nich se v nich otočíte o 180° oproti původnímu směru jízdy. 

Sella Nevea je novodobá rekreační vesnice vystavěná těsně pod průsmykem. Tvoří ji několik panelových budov bez historie nějakého dřívějšího osídlení. Lidé na přechodném pobytu ve středisku Sella Nevea mají obvykle jediný zájem - sjezdové lyžování. Směrem ke slovinské hranici vede nahoru dvouúseková kabinková lanovka, k níž patří několik červených sjezdovek. Přes vrchol je Sella Nevea propojena se slovinským střediskem Bovec. Nároční lyžaři tvrdí, že shora jsou fantastické výhledy na slovinské Julské Alpy a jsou nadšeni, že středisko má jen málo návštěvníků, ale současně dodávají, že nabídka tratí není velká, "nabaží" se tu za 1 až 2 dny. A také jim vadí, že slovinská část střediska je celé dny prosluněna, zatímco italská se topí v těsném údolí v celodenním stínu. 

Za Sellou Nevea přejedeme v nadmořské výšce přes 1200 m na severní rampu průsmyku. 

Silnice tady již nemá nějaké zvláštní technické prvky, zato se přímo z auta nabízejí fantastické výhledy na špičaté velehory slovinsko-italsko-rakouského trojmezí. 

Za závěr přejezdu můžeme považovat jezero Lago del Predil s krásnou modrou hladinou v nadmořské výšce 971 m. Zde se na křižovatce můžete rozhodnout, zda pojedete dolů do Tarvisia nebo nahoru serpentinami na hranici se Slovinskem a pak do města Bovec. 

Podle:

Sella Nevea / Kanin - lyžování - SNOW.cz, 29. 12. 2021


Umístění

GPS souřadnice

46°23'23.809"N, 13°28'43.329"E (sedlo Sella Nevea)

Adresa

Chiusaforte, Tarvisio 33010, 33018

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
386 m.n.m. (Chiusaforte), 1208 m.n.m. (Sella Nevea), 971 m.n.m. (Lago del Predil, křižovatka)
Základní číselné údaje
Silnice je 27 km dlouhá.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší žst je Carnia na trati Tarvisio - Venezia. Zastavují tu jen osobní vlaky. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte z jihu busem do vesnice Sella Nevea. Severní rampou průsmyku ale žádná autobusová linka nejezdí. 

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte podle popisu uvedeného výše. Na několika místech lze zastavit a kochat se výhledy. Lanovka ve středisku Sella Nevea jezdí celoročně, doporučujeme jízdu autem tady přerušit a vyjet nahoru na hřeben a podniknout túru. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz pokyny pro auta. Parkování u lanovky je možné. 

Přístup pěšky

Doporučujeme pěší výlet k vodopádu  Fontanon di Gorioda.

Příjezd na kole, parkování kol

Pro milovníky horských stoupání je průsmyk Sella Nevea středně velkou výzvou. Dávejte pozor na provoz aut, ale jejich frekvence není příliš vysoká. 

Poznámky pro vozíčkáře

Na vyhlídkových místech se můžete pohybovat jen v bezprostřední blízkosti auta. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu